Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Цената на зала "Универсиада" падна с 5 милиона лева

Странната липса на интерес към този златен имот няма как да не провокира размисли

Активите на фалираната през 2014 г. Корпоративна търговска банка продължават да се обезценяват със страшна сила. Синдиците й  отдавна са ги дали „на ишлеме“ на  съдебните  изпълнители, които разпродават най-атрактивните имоти, ипотекирани в кредитната институция  на безценица. Заложените срещу  стотици милиони обезпечения по кредитите на ликвидираната банка  и до днес се търгуват като преоценена стока.

Един от най-фрапиращите примери за това е  поредният - четвърти опит да бъде продадена зала "Универсиада".

През миналата седмица частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предложи на търг този атрактивен  имот, разположен  в един от най-скъпите квартали на София за смешните 10.5 млн. лева. Това на практика е намаление на цената с 33% , в сравнение с тази, на която се предлагаше имотът през юни 2018 година. Тогава  началната му тръжна цена беше определена на 15.6 млн. лева.

„Стопяването“ й с времето е съвсем законно

и „аргументирано“ -  с липсата на интерес към предлагания имот, който при  всеки пореден търг се обезценява с по около  1.5 милиона лева. След първите поискани 15.6 млн.лв., тя падна на 14 млн. лв , преди година беше 11.928 млн. лв., а накрая - днешните 10.488 млн. лева.

Срещу тази сума, мераклията да придобие емблематичната за столицата зала "Универсиада" на булевард “Шипченски проход” № 2, ще получи  масивната сграда със застроена площ от 4130 кв. метра.

Според описанието в обявлението на частния съдебен изпълнител Якимов, вече става дума за три зали, за десет кабинета, за една радиокабина, за една осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи - съблекални, както и за машини и оборудване.

От текста на  документа става ясно още, че към първоначално изградената сграда е правено  допълнително пристрояване и към момента - по кадастрална карта, залата вече е 4317 кв. метра. Освен нея, в обявената цена влиза и стойността на прилежащия терен - 19 898 кв. метра.

Като се вземе  предвид, че в момента в този квартал имотите се продават за по 2000-2500 евро за квадратен метър, лесно е да се пресметне колко изгодно може да бъде напазаруван този имот...

Ако се върнем назад в историята му обаче, ще установим, че търговията с него сякаш

винаги е била „зачевана  в грях“...

"Раздържавяването" на залата започна през 2003 г. с активното участие на Васил Иванов-Лучано - министър на спорта в правителството на Симеон Сакскобургготски. С неговата благословия бе създадено смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България" АД, в което бе апортирана собствеността на зала "Универсиада". Освен това се забърка  и в скандала около продажбата на "прилежащия" терен.

Сделката  беше осъществена светкавично и почти на тъмно, докато се водеха преговори за съставяне на ново правителство в началото на мандата на следващия парламент. Документацията  беше внесена  в областната управа на София с искане (вх. №4702/174 от 21 юли 2005 г.)  за закупуване на терена, който по това време беше със статут  "частна държавна собственост".

Договорът за продажбата на 19 898 кв. м беше подписан на 27 юли 2005 г. от заместник-областния управител Люсиен Ковачев (само шест дни след като акционерното дружество го беше пожелало! ) за сумата от 1.6 млн. лева. Простата сметка показва, че златният терен в един от най-скъпите квартали на София е изтъргуван

за по-малко от 40 евро на кв. м,

докато простосмъртните купуваха и продаваха квадратния метър най-малко за 150 евро.

Освен това, голямо бързане имаше и при реализацията на операцията - както стана ясно  искането на фирмата е било разгледано в деня, в който е депозирано. Да не говорим, че към този момент  Ковачев вече е разполагал и с всички необходими атрибути за бързата реализация на сделката  - предварително готови пазарна и данъчна оценка за терена  в комплект със задължителната при тези случаи скица на имота. Все документи, за чието издаване - при нормалния темп на работа на българската администрация - би отишъл поне месец.

Разбира се, тогава Лучано отрече да е знаел за "операцията", но нека не забравяме, че именно той през юни 2003 г.  "подготви пистата" за бъдещото изкупуване, като вкара софийската зала "Универсиада" и хотел "Тото шанс", намиращ се на "Златни пясъци", в смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България" АД. Отначало  50% от капитала му беше собственост на частната фирма "Проект строй груп", а останалите 50%  уж останаха държавни. Апортът, естествено, също бе извършен с едноличното решение на Лучано - без какъвто и да било конкурс или състезание.

След като надроби всички тези каши,

спортният началник уж попадна на мушката на прокуратурата - именно заради играта с апортите. Срещу него дори бе образувана прокурорска проверка за установяване на  законността на сделката за публично-частно партньорство в зала "Универсиада" и в хотела на "Златни пясъци". Но, както може  да се досети човек, цялата история беше оставена  да "прашаса" и да завърши - естествено - без никакъв резултат.

Още по това време в. "БАНКЕРЪ"  се опита да подскаже интересни факти около близките отношения на Лучано с тогавашната "Проект строй груп"  АД, която по-късно "потъна" във владение на  сегашния собственик на залата - "Велдер билд".

Любопитен детайл от това време е, че  "Проект строй груп" беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ с председател Росен Дичев. Да напомним, че от неговите редици произлезе и днешният корпулентен бизнесмен Делян Пеевски, преди да се отдаде изцяло и да пристане безпрекословно на "Движението за права и свободи".

Съвсем неслучайно припомняме всички тези факти, тъй като те доста красноречиво говорят за

"генезиса“ на разграбването.

А той пък ни "води" до необслужваните дългове към "Корпоративна търговска банка" и до "причините" за включването на  трите дружества от орбитата "Велдер" в списъка на "каналите за финансиране" на... фирми бушони. Така те бяха наречени в доклада на одиторите от "Аликс Партнърс", посветен на  необслужваните кредити на фалираната КТБ.

На книга, днес едноличен собственик на капитала на затъналото в дългове "Универсиада" ЕАД  е друго еднолично  акционерно дружество - "Велдер билд", чийто пък краен чорбаджия  е скрит зад швейцарската компания "Съсекс инвест АГ".

През годините дъщерните  дружества на швейцарския собственик  - "Велдер билд", "Велдер-БГ" и "Велдер Пропъртис",

са натрупали близо 40 млн. дългове,

които, както може да се  досети човек, никога няма да бъдат върнати (какъвто  беше и изводът  в доклада на одиторите от "Аликс Партнърс").

И за капак - едва ли трябва да бъдем изумени от факта, че от януари 2015-а (след фалита на КТБ) като представляващ  дружеството собственик на "Велдер билд" - "Велдер БГ" беше записан 74-годишният Георги Драгомиров от село Негованци, който стана популярен в медиите като "беднякът милионер" заради огромния брой компании, които "управлява", и... мизерията, в която живее.

От всичко казано дотук, за пореден път в. „БАНКЕРЪ“ ще зададе въпроса: "Не е ли време правоохранителните органи в държавата ни да дадат отговор на „загадката“ чия е мощната сянка, която стои зад всички тези пикантни истории за милиони?"

И дали тази казано странна „липса на интерес“ към този златен имот, която от своя страна води до потресаващите му „преоценки“, няма за цел той да отиде отново в ръцете на точно определен (не)неизвестен собственик?

Facebook logo
Бъдете с нас и във