Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цената на водата за поливните площи трябва да бъде намалена

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и  още шест асоциации и съюзи в сектор “Плодове и зеленчуци” настояват цената на водата за поливни нужди да бъде намалена. Искането на браншовиците е отправено към държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД.  

Аргументите на производителите са, че след като държавната компания получи  почти един млрд. лева за възстановяване, рехабилитация и ремонти, като част от плана за възстановяване на страната, е редно и цената на водата за поливни нужди да бъде намалена.

Тези инвестиции ще имат за цел да намалят загубите на вода, да оптимизират управлението на процесите и съответно да постигнат най-чакания от всички производители краен резултат, а именно по-евтина вода и то още този сезон”, категорични са асоциациите.

Браншовите организации очакват и да бъдат включени при изготвяне на плана за рехабилитация и ремонти в Напоителни системи ЕАД. Според тях само по този начин ще успеят да се извадят приоритетите и да се изкажат проблемите - такива, каквито са за земеделските стопани в страната.

Производителите имат и конкретно предложение, което е с цел да стимулира разширяване на площите за напояване на плодове и зеленчуци.

Те предлагат цената на водата за стопанства с изградена система за капково напояване да бъде с 50% по-евтина от базовата цена. Според тях в момента се получава така, че всички потребители плащат една такси за поливане - без значение дали си инвестирал в капково напояване, поливаш гравитачно или чрез друг метод. Те са категорични, че това е крайно несправедливо, имайки предвид огромните разходи на стопаните, които са направени за изграждането на модерни инсталации за капково напояване.

Мнението на браншовиците е , че би било справедливо, ако се въведе преференциална цена с 50% намаление от базовата, като тя да се лимитира до установените норми на декар за различните култури, поливани със системи за капково напояване.

От Асоциацията съобщават, че са заимствали подхода от подпомагането на социални групи, на които точно по този метод се отпуска електроенергия и питейна вода. Доводите им за това са, че сектор “Плодове и зеленчуци” е един от най-чувствителните в страната и в същото време пряко зависим от поливната вода.

Браншът се влияе пряко от наличието на поливна вода, както за производство, така и за получаване на субсидия по обвързана подкрепа”, обясняват от организацията и изтъкват, че към момента почти половината от получената субсидия към земеделците се използва за разплащане на таксите за поливна вода.

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков казва, че именно това е една от причините голяма част от малинопроизводителите все още да не са платили водата за сезон 2020 г., тъй като чакат изплащане на субсидиите, за да погасят задълженията си към Напоителни системи.

Друг сериозен и масов проблем при напояването е свързан с кражбите на вода, съобщават от организацията. И въпреки че от 2018 г. насам само при съмнение Напоителни системи сигнализира прокуратурата, подобни случаи продължават. По тази причина от Асоциацията предлагат да се легализират всички кладенци с държавна субсидия на местата, в които няма изградена инсталация от Напоителни системи.

Още повече, че режимът за биене на сонди се облекчава. Още в края на 2020 година от Министерството на земеделието уведомиха фермерите, притежаващи кладенци, че те могат да бъдат легализирани. От  ведомството обявиха, че регистрацията на водовземни съоръжения за лични цели не подлежи на никакви такси, а собствениците имат право на до 10 куб.м. вода на ден безвъзмездно за лично ползване. Що се отнася до водовземните съоръжения за стопански цели, законопроектът предвижда на тях да бъдат поставени водомери, които да отчитат точното потребление на вода, която ще се заплаща според тарифата. Заради епидемиологичната обстановка в страната, земеделците получиха две години отсрочка за регистрацията на кладенци.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във