Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СКАЧА НА ДВА ПЪТИ

Шефове на Националната електрическа компания, експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и управители на големите електропроизводствени и разпределителни предприятия в страната обясниха през седмицата как до 1 януари 2007-а токът ще поскъпне на два пъти. И то съвсем не символично, а с около една четвърт, достигайки до 10 цента за киловатчас. Никой обаче не каза какви точно са причините за поредния токов удар. И защо се налага ново поскъпване, след като цените на електроенергията чувствително надхвърлиха онези 3.5 цента, договорени с МВФ още през 2002 година. Обясненията с членството ни в ЕС този път няма как да минат. Още повече че влизането ни в общността от 1 януари 2007 г. засега не е ясно, докато още през това лято със сигурност ще плащаме тока по западноевропейски тарифи.
Поскъпването ще е с около 15 на сто, прогнозира на 18 април главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков. Според него това се налага заради по-високите цени на производителите на електроенергия. ДКЕВР вече вдигна изкупните цени на тока от ТЕЦ Бобов дол (от 48.56 на 56.68 лв. на мегаватчас, или с 16.7 на сто), от Топлофикация -Русе (от 34.39 на 48.12 лв. на мегаватчас, т.е. с 39.9 на сто), както и от ТЕЦ Варна, паралелно със сделката за продажбата на централата. По-висока продажна цена са поискали още ТЕЦ Марица-изток 2 и АЕЦ Козлодуй.
Втората предпоставка за предстоящото увеличение е искането на НЕК за повишаване на таксата за пренос на електроенергията от юли с около 20-30 на сто, съобщи Велков. Тази тарифа бе намалена миналата есен от регулаторния орган, за да се задържи поскъпването на тока за бита. Така обаче електрическата компания не можела да обезпечава нормално дейността си.
Тези две поскъпвания ще провокират и искане за повишение и от страна на електроразпределителните дружества, които са последното звено от веригата производство - пренос - разпределение, заявиха експерти. Те припомниха, че ЕРП-тата настояваха за по-високи цени още през миналото лято. Заявените увеличения тогава бяха от 12 до 14 на сто, но енергийният регулатор ги отхвърли. За да може всички фирми в електросистемата да си вършат спокойно работата, да не са финансово ощетени и да гарантират доставките, поскъпването на тока за крайните потребители трябва да е в рамките на 15 на сто от сегашните стойности, изчисли Любомир Велков.
Интересно, как в Националната електрическа компания са получили средното увеличение от 15% на тока за крайните клиенти, след като ръстът на всяко от стъпалата по веригата е приблизително толкова? Ако бъдат одобрени исканията на преноса и разпределението, още през това лято токът би трябвало да скочи с около 45 на сто. Очевидно е, че от ДКЕВР няма да одобрят такъв ценови шок, а не е изключено да не се съгласят и с прогнозираното от шефа на НЕК 15-процентно поскъпване от лятото. Затова пък от енергийния регулатор на свой ред обявиха, че заради извеждането от експлоатация на блокове III и IV на АЕЦ Козлодуй от януари 2007 г. най-вероятно ще има второ увеличение. Преди десетина дни, в отговор на парламентарно питане, министър Румен Овчаров заяви, че то няма да е голямо, а ще бъде от порядъка на няколко процента над сегашните стойности на киловатчас. Според енергийни експерти процентите ще са поне осем. Просто защото вторите два малки блока произвеждат значително по-евтина енергия от двата хилядника и компенсират средната цена на централата. С други думи, след спирането им дружеството ще продава само по-скъп ток от блокове V и VI, което ще намали сериозно приходите му. Паралелно с това то ще трябва да изплаща по 80 млн. лв. главница и допълнителни лихви по кредитите за модернизацията им, а и да поддържа четирите затворени малки реактора. Само за тях годишно ще се харчат по 70-80 на сто от средствата, необходими им в режим на работа. Инак съществуват рискове за безопасността им.
От 1 януари 2007 г. токът за крайните потребители (и битови, и стопански) ще поскъпне и поради новата такса за управление на преносната енергийна мрежа. Тя ще се плаща на новото дъщерно дружество на НЕК - Електроенергиен системен оператор, от всички компании на либерализирания енергиен пазар, желаещи достъп до електропреносната система на страната. Самата НЕК пък ще продължи, както и досега, да си прибира парите за пренос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във