Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цената на тока много сериозно се отразява върху цената на водата

В 15 области, в които услугите на клиентите се предоставят от по един ВиК оператор, се реализират проекти за близо 2 млрд. лева. За други 6 области, които са закъснели с консолидацията, се разработват регионални прединвестиционни проучвания, които ще предвидят необходимите инвестиции. Те ще влязат в бъдещите инвестиционни проекти за тези области, съобщават от регионалното министерство.

Заради липса на консолидация областите Монтана, Ловеч и Разград в Северна България не могат да имат достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктурата си, посочва министър Комитова. "Провеждаме срещи с общини от неконсолидираните области, за да ги убедим, че е необходимо да го направят, за да имат достъп до неограничено финансиране", отбелязва тя.

Цената на тока в момента много сериозно се отразява върху цената на водата. Затова в „Български ВиК холдинг“ ЕАД е регистрирано отделно дружество, което да търгува на борсата от името на всички ВиК оператори. Целта е да се намали цената на тока, която се включва в себестойността на цената на водата. "Работим за намаляването на загубите на вода и подобряване на ръководството на тези ВиК дружества", коментира арх. Комитова.

Петнадесет проекта за подобряване на ВиК инфраструктура ще се изпълняват със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Те ще са за населени места с население между 2000 и 10 хил. души. Ключово условие за реализацията им обаче е приемането на Закона за ВиК, подчертава регионалния министър Виолета Комитова. В него се залага гарантирано количество вода за всеки български гражданин по цена на себестойност за 3 куб. м на човек месечно. Ползваната над това количество вода ще се заплаща по цена от бизнес плана на ВиК операторите. "С тези проекти във ВиК отрасъла ще намалим загубите и ще подобрим качеството, а това ще бъде в полза на регионалното развитие и гражданите", категорична е министър Комитова. Но това все още се обсъжда и затова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поискало подкрепата на всички кметове у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във