Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Цената на природния газ през септември е формирана правилно

"Всички компоненти, които формират цената на природния газ са правилно определени и предложената от обществения доставчик „Булгаргаз“ цена на стойност 22,46 стотинки за месец септември е коректно определена." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството

В анализа са посочени и е направен преглед на състоянието на пазара на природен газ. Отбелязано е, че за периода от месец май 2020 година до края на месец август 2020 година природният газ на европейските газови хъбове бележи изключително рекордно ниски цени.

"Анализът показва, че това се дължи на намаленото потребление на природен газ в следствие на COVID кризата. Знаете, че тя даде силно отражение върху всички сектори на икономиката на цяла Европа", отбеляза Петкова. 

Енергийният министър уточни, че по отношение на цената за месец август се наблюдава покачване на цената на европейските газови хъбове. "Това е една от причините цената на природния газ, сформирана по новата формула да бележи леко увеличение с 3,79 лв. спрямо цената за месец август“, каза Теменужка Петкова.

„Това, което трябва да отбележим, е, че тази цена за месец септември 22,46 лв. е по-ниска от цената за април 2020 година – 25,20 лв. Тоест цената за септември съпоставена с цената за април 2020 година е по-ниска, което показва, че на практика тази формула наистина работи много добре и условията, които колегите от Булгаргаз успяха да постигнат в хода на преговарянето на този договор, наистина са изцяло в интерес на българските потребители“, обясни ресорният министър.

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов увери, че въпреки увеличението цената на парното няма да се промени. 

Припомняме, че на 11 август общественият доставчик предложи на КЕВР да утвърди по-висока цена на природния газ за крайните потребители.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във