Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цената на природния газ пада със 7.29%

Цената на природния газ пада със 7,29% или с около 27 лева за 1 000 кубични метра в сравнение с предходното тримесечие на 2017 година.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е утвърдила цена на природния газ от 1 октомври в размер на 343.22 лв./1 000 куб. м, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

От 1 октомври влизат в сила новият европейски входно-изходен тарифен модел за определяне цените за капацитет и за пренос през газопреносната мрежа. При неговото прилагане, ако се използва постоянно потребление на природен газ, ще има намаление на цената на мрежовите услуги. За тези, които имат сезонно потребление, като топлофикациите, се очаква промяна с до 2.5-3% повишение. Сумарният ефект обаче, ще е общо понижение до 3.5-4%.

Цената на топлинната и електроенергията остава същата, тъй като изменението на цената на природния газ не било голямо.

"Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", смята Иванов. По думите му топлофикациите са най-силно засегнати от това, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон.

"Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", обясни Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във