Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цената на газа в Европа тази сутрин намалява с 21%

Цената на природния газ в Европа при откриването на търговията тази сутрин намаля с 21% до 1230 долара за 1000 куб. м, сочат данните от лондонската борса ICE.

По-рано стана известно, че заявката за транзит на руски природен газ през територията на Украйна за петък се е увеличила с 19% в сравнение с показателите ден по-рано, до 100 млн. куб. м на ден, става ясно данните от компанията "Оператор на газотранспортната система на Украйна". Този обем е близък до доставките по дългосрочното резервиране на транзит на природен газ през Украйна (около 109.5 млн. куб. м на ден).

Заявките за доставки на природен газ по "Северен поток" за 25 февруари остават на нивото от около 170 млн. куб. м на ден.

Нагнетяването на природен газ от "Газпром" в посока към Германия по тръбопровода "Ямал - Европа", както и по-рано е спряно. Руският холдинг е прекратил доставките на синьото гориво към Европа по "Ямал - Европа" от 21 декември 2021 година заради липсата на заявки от страна на европейските потребители.

Цената на мартенския фючърс в хъба TTF в Нидерландия намаля до 1228.7 долара за 1000 куб. м, или 106.095 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цените на ICE се представят в евро за МВтч).

Ден по-рано фючърсите на газа в Европа в своя пик нараснаха с 61.5% и преминаха 1650 долара за първи път от 23 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във