Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЦЕФТА СТИГНА ПРЕДЕЛА НА СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Традиционната среща на министър-председателите на страните членки на ЦЕФТА се състоя тази година на 15 ноември във Варшава. Наистина, икономическото развитие на седемте държави е различно, но всички работят за бързото си присъединяване към Европейския съюз. Затова и не е изненада оценката на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, че споразумението е стигнало предела на своите възможности. Аргументите на Орбан бяха, че от 1 януари следващата година търговията с промишлени стоки в рамките на ЦЕФТА ще е изцяло либерализирана. Съществен напредък е постигнала и Комисията по търговия със селскостопански стоки. Нещо повече в тази насока днес трудно може да се очаква, при положение че същите продукти се предлагат по-евтино в ЕС. На същото мнение бе и премиерът на Чехия Милош Земан, който се обяви за силно намаляване за митата на селскостопанските стоки. Земан даде пример с бирата, която ЕС облага с 6%, а в рамките на ЦЕФТА митото е 21 процента. В същото време целта на централноевропейското споразумение бе да съдейства за достигането на възможно най-изгодни цени.


От друга страна, Унгария, Чехия и Полша се надяват от 1 януари 2003 г. да станат членки на ЕС, което ще сложи край на участието им в ЦЕФТА. Премиерът на Полша Йежи Бузек поиска от френското председателство да представи точен график за започване на преговорите по все още неотворените глави.


И министър-председателят Иван Костов използва дискусиите във Варшава, за да призове Евросъюза да излезе с ясна позиция относно геополитическото бъдеще на страната, за да не се допусне поставянето на България в други, нежелани от нас, външнополитически рамки.


На заключителната пресконференция Костов сподели, че в началото държавата ни е изпитала сериозни трудности в адаптирането към условията на свободна търговия. Либералният режим обаче вече дава добри резултати и стокообменът ни със страните от ЦЕФТА се увеличава. Делът на търговията ни с тях е нараснал от 4.4% през 1997 г. на 6.5% за първите осем месеца на тази година. Министър-председателят призова споразумението да остане отворено за присъединяване на други членове. Първите кандидатки, според него, са Хърватска и Македония.


Иван Костов настоя да се ускорят и преговорите по сключването на споразумения за взаимно признаване на сертификати - проблем, който пречи на търговията. Това искане бе прието от другите участници в срещата и бе включено в заключителната й декларация. Премиерите се ангажираха да подпомагат мероприятия за насърчаване на контактите между бизнеса и професионалните организации. Беше подписан и допълнителен протокол N9 във връзка с по-нататъшно адаптиране на правилата за произход на стоките.


Страните от ЦЕФТА се договориха да започнат обсъждане на общи действия срещу икономическата престъпност. Този проблем бе поставен доста остро в редовните годишни доклади на Евросъюза за напредъка на държавите кандидатки за членство в него. Но сериозна пречка остава изработването на процедури за разрешаването на търговските спорове.


Полският премиер Йежи Бузек поиска да се либерализира движението на капитали и да се увеличат взаимните инвестиции в рамките на ЦЕФТА. Дори бегъл поглед върху полската действителност е достатъчен, за да се уверим колко сме назад. Инвестициите за последните десет години в Полша са 38.9 млрд. щ. долара (у нас те са 3.1 млрд. щ. долара). Средната работна заплата е 470 щ. долара, но човек, който получава такива пари във Варшава, се смята за беден и обикновено припечелва, работейки и на друго място. Прави впечатление, че в полската столица се движат предимно нови коли. Банките са изключително активни в даването на кредит за закупуването на автомобили и жилища, а поляците не се страхуват да поемат изплащането на лихва от 22 процента. Правителството поема плащането на лихвата по жилищните кредити и резултатът е, че Варшава е на второ място по ново строителство в Европа след Берлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във