Банкеръ Daily

Каква е хватката всеки сезон да се "раждат" все нови къмпинги край морето?

Царевското кметство отново на прицел

Законодателната бъркотия у нас при сътворяването на нормативната уредба, засягаща устройството на територията през последните години, не престава да ни сварва „неподготвени“. Това важи най-често за тези региони на родината, където са съсредоточени  най-големите интереси. Като тези по Черноморието.

 

В община Царево, например, от десетилетия се говори за общ устройствен план (ОУП), който да постави ясни правила, както за строителството, така и за развитието на екологичен туризъм. Да не забравяме, че това все пак е най-голямата защитена територия в България – Природен парк “Странджа” . И по-специално неговата крайбрежна част. 

Странно защо обаче при появата на поредния проект за устройствен план винаги се намира причина той да бъде обжалван, променян и в крайна сметка - спиран.  

Това съвсем не е случайно, тъй като законодателят още през 2008 г. позволи на черноморските общини съвсем да си развържат колана, като разреши на техните началници при липса на такъв, свободно да си разиграват коня чрез прословутите подробни устройствени планове (ПУП). А те - и това също е известно от десетилетия - са подчинени единствено на една цел: да бъдат обслужени интересите на определен кръг техни фаворити.  

Поредната бъркотия, която беше забъркана заради 

хроничната липса на еднакви правила за всички

доведе до ново напрежение тук.

Преди дни Бургаската районна прокуратура разпореди масирани проверки на близо 500 собственици на имоти, граничещи с  плажовете на територията на общината.

Сигналът  за „извършени престъпления“ е подаден от общинския съветник в Царево – Емил Пейчев, който явно с плам е яхнал вълната на „промяната“. Но вече в ролята си на кандидат-депутат от набиращата електорална мощ новосъздадена партия „Продължаваме промяната“ .  

Пейчев е решил да атакува пробойните в общинското управление, като извади на показ един проблем, който от години стои на дневен ред тук, но редовно е замитан под килима.

Става въпрос за ширещата се от години на тази територия анархия с караваните, бунгалата и палатките, които са разположени на земи, чийто статут продължава да  е … „ земеделски“.   Имотите, за които става въпрос са в близост до къмпинг „Юг“, къмпинг „Арапя“, Силистар, в района на Ахтопол и около Лозенец и няма никаква разумна логика, те да бъдат разглеждани като подходящи за отглеждане на картофи например. И това докато в отбран брой съседни терени се вдигат „законово издържани“ хотелски комплекси.

За тази умишлено създадена  ситуация и настройването на собствениците на имоти един срещу друг, тук се говори отдавна. Това обаче развързва ръцете на общинските началници да вземат „специфични“ решения  и да  държат в подчинено положение хората тук, смята подалият сигнала до държавното обвинение - Пейчев. Той е информирал правоохранителните органи, че от години 

в общината е създадена схема  за … „дарения“.

Това на практика е „гаранцията“, че местната администрацията ще си затваря очите, когато собствениците на тези „неоправени“ и оставени като земеделски земи имоти, все пак ги ползват и за цели, различни от земеделието. Много удобно е употребяван аргумента, че статутът на тези имоти не позволява те да бъдат ползвани за къмпинги, но когато общината превърне собственика им в дарител, означава че му дава възможност да прави същото, но под формата на наем на земя.  Ето как всеки сезон се раждат все нови и нови полузаконни къмпинги край морето.

Сега тези - меко казано съмнителни дарения към общината, са предизвикали гнева на Пейчев. Примерът, които той дава в сигнала си е, че ако през 2011 г. приходите в бюджета от т.нар. перо „дарения“ са били около 4000 лв, сега вече са стигнали 180 000 лева. Да се чуди човек, 

каква е причината за тази масова благотворителност?

С този въпрос, сега се е заела прокуратурата. И в тази връзка началникът на Районното полицейско управление в Царево ст. инспектор Димитър Чолаков вече е изискал от общинската администрация да изготви невиждана по своите мащаби и всеобхватност справка, която да даде отговор на доста въпроси.

Сред тях например е този, 

с кои недвижими имоти граничат плажовете 

Арапя, Делфин, Бутамята, Силистар и Юг, намиращи се на територията на община Царево и какъв е техният статут? Какъв е статутът на имотите в местността Грънчаря, в землището на град Царево?

Общинарите ще трябва да дадат и информация има ли построени сгради върху земеделски земи в тези райони и ако да – на какво основание?

Извършена ли е промяна в предназначението на земите, издавани ли са разрешения за строеж по смисъла на Закона за устройство на територията или сградите представляват незаконни постройки?  В справката изрично трябва да се посочи, че се касае до сгради със статут на недвижими имоти, ако има такива.

Ако пък в терените има само такива със статут на преместваеми съоръжения, администрацията ще трябва да конкретизира дали за тях са спазени изискванията за поставянето им. И ако преместваемите съоръжение в тези терени са поставени без съответната изготвена схема или разрешение от главния архитект на община Царево да се предоставят документи за започнали процедури по премахването им.

Зададен е и въпросът дали в местността "Грънчаря" има изградена канализационна система и дали тя има съответните строителните книжа за изпълнението й.

Отговорите на всички тези въпроси

със сигурност ще предизвикат истинска буря,

тъй като може да се окаже, че дори караваните и кемперите в тези територии са незаконно паркирани и подлежат на премахване, а собствениците им да бъдат наказани.  

Разнищването на проблема със сигурност ще създаде сериозен административен стрес за кметството, което ще трябва да предостави информация по стотици преписки. В същото време не е за подценяване и фактът, че сред хората също назрява сериозно недоволство, тъй като не се знае кой-кога ще „изгори“…

И всичко това само защото някой е решил, че да държиш на каишка съгражданите си е доста по-изгодно от това да решиш проблема веднъж и завинаги. Разбира се, промяната на статута на тези имоти може да развихри много страсти, но не е ли крайно време да бъдат поставени ясни правила, които ще дадат на собствениците на тези имоти възможност да ги превърнат например в истински европейски къмпинги. След като бъде спазено изричното изискване за съобразяване с всички екоправила за този район. Но без изключения…

Facebook logo
Бъдете с нас и във