Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Царете на мълчанието - в община Несебър

Скандалният градеж край Обзор „кацна “ на поредната „законна“ подпорна стена

S 250 d323776b 2244 4e1b aa51 d5a0ddd172c2

Ако някога  се учреди  приз за най-малко прозрачност в действията на една общинска  управа  -  със сигурност сред „отличниците“ по мълчание, ще се наредят хората от  община Несебър. Независимо от факта, че преди дни Върховна административна прокуратура разпореди на кмета  Николай Димитров да издаде заповед за незабавно спиране на изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи в поредния „подпорен“ обект  на брега на морето край Обзор, такъв управленски документ  никъде не може да бъде открит.

В. „БАНКЕРЪ“ проведе истинска битка

за да получи отговор на най-елементарния въпрос – съществува ли такава заповед или не?

Оказа се, че началникът на отдела за правно-нормативно обслужване – Веселин Радев, не бил запознат с въпроса. Главният архитект на общината - Валентин Димов пък не се занимавал с това, което се прави в Обзор, а тегобите около градежите там били прехвърлени на изпълняващия ролята на главен архитект на въпросното селище  - арх. Николай Орешков. Той пък нямал ангажимент  да следи  заповедите за спиране на строителството – това било работа на  началника  на отдела "Контрол върху строителството" -Янчо Георгиев. Самият Георгиев беше изчезнал  от хоризонта и се оказа неоткриваем, въпреки настоятелните ни позвънявания дори на служебния му мобилен телефон.

Единствено, но горе –долу,  запозната със  съдбата на изпратените от в. „БАНКЕРЪ“ ( по официален ред - виж.факсимилето) въпроси, беше секретарката на кмета Димитров. Но тъй като нямало „резолюция“, не се знаело кой и кога ще им отговори... И това при положение ,че те бяха ясно адресирани именно до кмета, който трябва да сложи парафа си върху заповедта за спиране на строежа.

Докато топката с поисканата от нас информация се търкаляше из  коридорите на кметството, единственият що годе  смислен разговор проведохме именно с архитекта одобрил строителните книжа на инвеститора на обекта – арх. Орешков. Пред в. „БАНКЕРЪ“ той беше категоричен, че нарушения на нормативните изисквания при издаването на разрешението за строеж няма, тъй като той самият бил одобрил градежа. А обекта  бил съобразен с всички изисквания на градоустройствения план. Що се отнася до въпросната подпорна стена, която за пореден път стана причина за скандал  с този пореден строеж  на метри от брега  преди три месеца, според архитекта  тя била изградена, после  изоставена на терена от предишните му собственици и той преценил, че тя спокойно може да бъде третирана като... „даденост“.  

Да се чуди човек, дали природата  не се е объркала напълно, като е създала подобни „дадености“ и то точно на морския бряг, за да могат да се възползват от тях бъдещите любители на бетонирането на крайбрежието ни...?!

Но както в детайли ни обясни аргументите си за издаване на строителното разрешително през април тази година архитектът, така изведнъж паметта му изневери по отношение на това – кой е инвеститорът и кой строителят?!

Освен, че той не си спомняше името на фирмата възложител, оказа се, че в интернет страницата на общината също липсват каквито и да е данни за въпросното строително разрешително – въпреки, че това  се изисква по закон. В т. нар. регистър за издадените разрешителни за строеж ...тази календарна година не съществува. Явно информационният портал на кметството в Несебър се обновява... годишно.

Може би, защото

на тихо и на тъмно се работи най-добре.

За законността на този обект, тепърва ще се спори. Въпреки, че при проверката на Върховна административна прокуратура и на Дирекцията за национален строителен контрол са установили, след избухването на скандала с тази поредна „подпорна“ стена в началото на лятото, че  има  сериозни  нарушения при изграждането й зад предвидената за това място сграда. Самата тя е недовършена и не е въведена в експлоатация по съответния ред. Не са изпълнени предписанията за  здравината, пространствената устойчивост и консервирането й и т.н, и т.н. Това са само част от констатациите на проверяващите органи, които са дали основание  на магистратите да постановят   незабавно спиране на строежа.

Както още преди дни в. „БАНКЕРЪ“ съобщи, това едва ли ще спре инвеститорите, тъй като макар и със  забележки, строежът в крайна сметка със сигурност ще се окаже съвсем законен.

Да не говорим, че предишния собственик на терена – фалиралата вече компания „Фърстлайн канстръкшън БГ“ ЕООД, еднолична собственост на регистрираното в Дания дружество „Фърстлайн  Естейтс А.С.“, още прeз 2004 г. се е сдобил  с oдoбрeн Подробен устройствен план, който на практика е отворил пътя за този строеж  А издадените от община Несебър строителни  книжа, които притежават  печатите за одобрение от кметството, отдавна са „бетонирали“ законово градежа.

Независимо от факта,  

чe cпoрeд Зaкoнa зa уcтрoйcтвoтo нa Чeрнoмoрcкoтo крaйбрeжиe в Зoнa A e прeдвидeнo cгрaдитe дa ca с височина  дo 7.5 м., a този cтрoeж нaдвишaвa тaзи нoрмa, парафите от  кметството са го легализирали. Запознати с темата юристи твърдят, че именно с утвърдeния пoдрoбeн уcтрoйcтвeн плaн ca били прeдвидeни мнoгo пo-гoлeми нoрми зa зacтрoявaнe, тъй като тoгaвa този закон нe e бил в cилa.

Макар представителите на инвеститорите (пък и арх.Орешков) да твърдят, че прoeктът e cтрoгo cъoбрaзeн c изиcквaниятa нa Зaкoнa зa уcтрoйcтвoтo нa Чeрнoмoрcкoтo крaйбрeжиe, кaтo пaрaмeтритe му ca дoри пo-мaлки пoрaди ocoбeнocти нa имoтa oт мaкcимaлнo дoпуcтимитe, а виcoчинaтa нa cгрaдaтa ce измeрвaла oт кoтa нулa, а това което са видели хората било под тази кота. Та всъщност не ставало дума за четири етажа, а... за два.

Тук е моментът да припомним, че когато се разрази скандалът, кмeтът нa Oбзoр Хриcтo Янeв разказа, чe преди десетина-петнадесет години това е бил oбщинcки тeрeн, но e бил прoдaдeн нa дaтcкия кoнcoрциум, кoйтo имaл... инвecтициoнни нaмeрeния.

Думите му буквално бяха „Тaм имa бoрoвa гoрa. Извършeнo e брeгoукрeпвaнe. Впocлeдcтвиe прoeктът e зaмрaзeн. Пo-къcнo дaтcкият кoнcoрциум рaзпрoдaвa тeрeнa“.

Цялата история за този пореден чуждестранен инвеститор , който остави след себе си истинска „разорана целина“ край Обзор, в. „БАНКЕРЪ“  разказа още през 2016 г. в публикацията си  под заглавие „Бетонджиите на Обзор фалираха". Тогава синдикът Стоил Моллов започва да разпродава активите на обявената в несъстоятелност датска  компания.

Продължихме я и преди година с материала си „Батакът от датската инвестиция „Обзор бийч ресорт“ e непроходим“. Още тогава посочихме, че строителната инвазия на датчаните от 2007 г. е оставила  солидни дългове - бяха ужилени десетки фирми, държавата (в лицето на Националната агенция за приходите) и множество физически лица, а дъщерните дружества поетапно  бяха обявявани в несъстоятелност.  А що се отнася  до последиците от  мерака им буквално да бетонират 32-декаровия терен край плажа на Обзор, което се случваше с любезното съдействие на тогавашната местна управа -  те едва ли  ще бъдат заличени скоро.  Но кой ли пък има време да чете истории като разказаната тук?!

Пък и какво от това? Със сигурност на финала на предстоящата съдебна сага  ще се „радваме“ на поредния хотел „кацнал“ на подпорна стена... Ако перефразираме поговорката "журналята" си пишат - подпорните стени си растат... и оформят бетонния рай...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във