Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Цацаров пришпори Нено Димов по казуса "Банско"

S 250 645a3675 3952 4ea2 b348 a5423fa29011

След, меко казано, откровения "сигнал", който главният  прокурор Сотир Цацаров даде на правителството, като едва ли не заплаши кабинета, че ще му потърси отговорност за "бездействие",  ако не се предприемат действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зона Банско, Министерският съвет предаде щафетата на министъра на екологията Нено Димов. През тази седмица екологичният  началник, който месеци наред се ослушваше по отношение на решаването на проблема, беше принуден да започне преговори с концесионера - фирма "Юлен".

От ековедомството не пропуснаха да съобщят за срещата, но информацията за нея беше повече от пестелива. Стана ясно единствено че на среща с изпълнителния директор на "Юлен“ Мая Христоскова (във вторник)  е била уточнена  "рамката на предстоящите преговори"  за изменение на договора за предоставяне на концесия ( от 21 декември 2001-а) на част от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско.

Повече обяснения по случая на този етап не можело да бъдат давани, тъй като търговските преговори между държавата и частното дружество едва сега започвали.

От години се говори, че според подписания преди 17 години контракт  концесионерът е имал право да ползва  99.55 хектара, но на практика той е разширил тези свои правомощия на близо 165 хектара. Обяснението за тези "неточности" се търси в разминаванията в границите на терените, записани в различните  документи към концесионния договор. Стана ясно, че има документи, в които са цитирани три територии с различна площ, но те били  еднакво валидни.

Още в края на ноември самият Димов  съобщи, че  фирмата концесионер е  заявила  желание  да се уреди въпросът за ползването, но според него "това щяло да бъде сложно". Колко сложна може да бъде една експертиза за границите на концесията не стана ясно. В същото време обаче  еконачалникът бодро заяви, че щял да поиска "значително покачване" на  концесионната такса за ползването на защитената територия. Параметрите на това увеличение, както и условията, при които то ще бъде поискано, все още са  известни единствено  на самия министър.

Тези му напъни обаче бяха контрирани от коалицията "За да остане природа в България", чиито експерти са на мнение, че промяната на концесионния договор ще е незаконна. Според тях единственият изход от създалата се ситуация е прекратяването  на тази концесия. От години природозащитниците сигнализират за нарушения на подписания преди почти две десетилетия контракт, но едва това лято прокуратурата  установи, че през всички тези години концесионерът  е ползвал  64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор за ски зона на Банско в Национален парк "Пирин". Именно от държавното обвинение стана ясно, че  през последните  осем години всички правителства са били наясно с този факт, но никой така и не е предприел никакви действия.

В същото време обаче природозащитниците смятат, че самият главен прокурор Сотир Цацаров нарушава законите със заплахата си към  екоминистъра и правителството да им търси наказателна отговорност заради това, че не променят концесионния договор за ски зоната в Банско и не оправят констатираните нарушения. Според еколозите, ако са открити такива, обвинител №1 в държавата трябва да започне разследване, а не да иска ревизия на договора.

Те са на мнение, че след като прокуратурата е открила нарушения от страна на концесионера по отношение на незаконното увеличаване на концесионната площ, това означава, че фирмата е нанесла щета на националния парк и интересите на обществото (нарушение по чл. 278 в от Наказателния кодекс).  Според коалицията "За да остане природа в България" няма никакво основание за промяна на сключения през 2001-ва договор, който е  на стойност 37 305 480 лева. Еколозите напомнят, че според българския закон и европейската директива за концесиите действащ договор за концесия може да се промени само в три точно определени случая, нито един от които не се припокрива с казуса "Банско". Има само едната възможност за преразглеждане на контракта и тя е, че ако в него има предвидена подобна клауза, промяната може да е едва 10 на сто от стойността му. Но в подписания с "Юлен" АД документ подобен вариант липсва, твърдят еколозите. Промяна може да има с до 50 на сто при извънредни обстоятелства или ако се налага ново строителство. Такова обаче вече е извършено още преди десет години. Екозащитниците посочват още, че "увеличаване на площта на концесията над посочената в тръжните книжа площ от 99.55 ха категорично може да се счита съществена промяна на договора, защото по-голяма площ би привлекла към участие в процедурата допълнителни кандидати или участници, което правят промяната съществена, а законът и директивата за концесиите обявяват подобни промени за недействителни".
 
Коалицията смята, че предложението на главния прокурор показва, че той не изпълнява служебните си задължения да следи за законността в държавата. "Недопустимо е този орган и да се заканва, че ще търси наказателна отговорност, ако не се наруши законът, от което реална облага ще получи именно концесионерът на ски зона Банско и от това ще настъпят значителни последици, като се узаконят вредите, нанесени на Национален парк "Пирин", пише още в изявлението. В него се допълва, че всяко строителство в България се извършва на основата на подробен устройствен план (ПУП), технически проекти и разрешение за строителство  с посочени в тях площи и разположение на строежа. Тези документи се издават на името на собственика - в случая на Министерство на околната среда и водите. Ако някой от обектите в ски-зоната няма тези документи, значи той е незаконен и подлежи на премахване по реда на Закона за устройство на територията, категорични са зелените.  Ако пък ековедомството е разрешавало строителство на обекти без ясни граници и площи на концесията, няма как то да е можело да определи дали концесионерът представлява възложител по смисъла на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда. Това на практика означава, че екоминистерството е нарушавало този закон и за биологичното разнообразие, което прави въпросното строителство незаконно, смятат от коалицията.

Не  че сега в Министерството на околната среда и водите са се забързали да решат казуса, тъй като освен информацията за началото на някакви преговори на този етап също не посочват никакви срокове за решаването му.

В издържаното в  административен стил съобщение се казва единствено че допълването на ски концесията щяло да стане при спазване на действащото законодателство. В него се посочва още, че при провеждането на преговорите екоминистърът щял да се съобрази с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, представени с писмото до министър-председателя Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във