Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Бyлфapмa" расте с покупка на дилъpа нa aвтoмoбили Nіѕѕаn "H Ayтo Coфия"

„Булфарма“ ООД, която притежава верига болници – „Софиямед“, има намерение да придобие  100% притежаваните от „Авто Юнион“ АД дялове от капитала на „Н Ауто София“.

Кандидат-купувачът е уведомил Комисията за защита на конкуренцията за постигната договорка, съобщиха от регулатора.

„Булфарма“ ООД, която се контролира от д-р Михаил Тиков, осъществява дейност в областта на: търговия на едро с фармацевтични стоки /лекарства и медицински изделия, както и отдаване под наем на собствени недвижими и движими имоти и медицинска апаратура. От 2000 г. фирмата инвестира в областта на здравеопазването като същата година прави първата в България приватизация на публично здравно заведение в Пазарджик. Оттогава досега чрез приватизация и собствено изграждане тя е създала 6 болници и 7 поликлиники на територията на цялата страна. Най-голямата от 6-те болници е „УМБАЛ Софиямед“, която разполага с 626 легла.

От създаването си до днес фирмата е придобила мажоритарни дялове в 31 дружества освен в област здравеопазване, така  и във фармация, строителство, обществен транспорт и логистика, производство на строителни материали, управление на недвижима собственост и други.

„Н Ауто София“ ЕАД пък е специализирано във внос, продажба и сервиз на автомобили, внос и продажба на резервни части за автомобили, лизингова дейност с автомобили и други дейности, незабранени със закон. Реално осъществяваната от дружеството дейност съвпада с регистрирания му предмет на дейност. Дружеството е оторизиран дилър в страната за продажби на леки автомобили, резервни части и сервизна дейност за марката „NISSAN”.

Мажоритарен собственик на дилъра е „Авто Юнион“ АД - холдингово дружество, което обединява инвестициите на „Еврохолд България“ АД в автомобилния сектор. То предлага на българския автомобилен пазар 10 марки автомобили, три марки скутери и мотоциклети, четири марки масла, смазочни продукти, течности и един бранд решение за горива.

Искането от „Булфарма“ ООД е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, както и да допусне незабавно изпълнение на решението.

В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи

информация или да изрази своето писмено становище относно предвидените сделки и придобивания, ако счита, че те могат да окажат въздействие върху ефективната конкуренция на съответните пазари в страната.

Съобщението е изготвено от уведомителите – „Булфарма“ ООД и „Н Ауто София“ ЕАД, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във