Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БВП на един зает у нас се увеличава с 4.3% през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает у нас се увеличава реално с 4.3% в сравнение със същото тримесечие на 2020-а. Това сочат предварителните данни от Националния статистически институт. В този период заетите в българската икономика са били 3.35 млн. човека, а общият брой отработени от тях часове е 1.40 милиарда.

На годишна база числата показват увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите и индустриалния сектор и намаление на относителния дял в аграрния сектор /с 0.60%/.

В крайна сметка на един зает човек у нас се падат 11 472.4 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки създава средно по 27.5 лв. БВП за един отработен час.
Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает българин през четвъртото тримесечие на миналата година се увеличава реално с 4.9% в сравнение със същия период на 2020-а, а БДС за един отработен човекочас също се увеличава реално, но с 3.4 на сто.
По предварителни данни за последната четвърт на миналата година равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 10 494.5 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 25.1 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает човек произвежда средно 11 091.9 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 25.9 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2 140.4 лв. БДС на един зает и 5.8 лв. за един отработен човекочас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във