Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БВП на един зает у нас се увеличава реално с 3.3%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает у нас през първото тримесечие се увеличава реално с 3.3% в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни от националната статистика.
Заетите в икономиката са 3.37 милиона, а общият брой отработени от тях часове е 1.37 милиарда.

Числата показват увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите в структурата на заетостта по икономически сектори. В същото време има намаление в относителния дял на работещите в аграрния и индустриалния сектор.

На един зает в икономиката се падат 9739.9 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки работещ създава средно по 23.9 лв. БВП за един отработен час.
Брутната добавена стойност* (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на тази година се увеличава реално с 2.1% в сравнение със същия период на миналата година. Заедно с това брутната добавена стойност за един отработен човекочас се увеличава реално с 1.6 на сто.
По предварителни данни равнището на производителността на труда в индустриалния сектор в месеците между януари и март е била 11 954.6 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и по 28.4 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает е произвел средно 7 599.7 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно по 17.8 лв. от текущия обем на показателя.
Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - само 1229.8 лв. БДС на един зает и по 4 лв. за един отработен човекочас.

 

* Брутната добавена стойност (БДС) е измерител на стойността на стоките и услугите, произведени на една територия за даден период от време. Тя представлява разликата между крайната стойност на произведената продукция и стойността на изразходваните за нейното производство стоки и услуги (наричани още междинното потребление). БДС е свързана с измерването на БВП, като БВП = БДС + корективи (данъци - субсиди).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във