Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бутафорна война срещу некачествените храни

От "Дондуков" 1 се похвалиха през седмицата, че започват битка с некачествените храни. И за миг си помислихме, че управниците наистина са се загрижили за хората, които са ги избрали. Но битката се оказа бутафорна - само на хартия. Предвижда разписването на нов Закон за храните, който да засили ефективността на контрола и да се повиши сигурността за потребителите.

Основното в норматива било повишаването на санкциите за тези, които произвеждат и продават храна или хранителна съставка в нарушение на съответните разпоредби. Само че дори след въпросното увеличение санкциите ще са повече от символични - от 2000 до 4000 лева. Толкова ще е и глобата при използването на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени при производството на храни или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества.

Щял да се създава и Национален съвет по храните, който да е постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор храни, с включени представители на всички заинтересовани страни. Дали ще има ефект от поредната държавна структура е трудно да се каже, но е сигурно, че участниците в този съвет няма да са случайни хора и най-вече - няма да работят без пари. 

Иначе интересна новост е, че за първи път се регламентират изисквания при търговията с храни от разстояние (покупки по интернет) и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храните от животински произход, а и на брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Предвижда се още въвеждането на процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. За тях ще бъде създаден публичен национален регистър, който Българската агенция по безопасност на храните ще поддържа на интернет страницата си.

Не на последно място, с новия закон ще се забрани рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във