Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Бушон" ли е Теменужка Петкова?

Как Теменужка Петкова може да заповяда на чешката държава да продаде своите активи – в случая ЧЕЗ, на нейна приятелка?”  Този реторичен въпрос зададе депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Нова телевизия в коментар на темата сделката с най-голямото ЕРП у нас. Заради дългогодишното си приятелство с Гинка Върбакова - шеф на фирмата, бъдещ собственик на ЧЕЗ, министърът на енергетиката подаде оставка.  Тя обяви, че иска да изчисти името си. 

Биков каза още, че българската държава е длъжна да провери сделката и ще го направи. В събота премиерът Бойко Борисов разпореди ДАНС и НАП да предприемат необходимите действия в тази насока.

„Проверките няма какво да открият, защото от гледна точна на формалностите, сделката ще бъде обявена за законна”, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той подчерта, че когато става дума за енергетика, държавата трябва да бъде особено внимателна.

„Това е тежко регулиран пазар. Дали сделката е скандална или не не може да се каже, защото никой не е запознат с детайлите”, коментира Биков.

„За нас оставката на Петкова не обяснява цялата ситуация. Тя е сериозен човек, но в случая се явява един бушон. Същността на скандала не се корени във връзките между Петкова и Върбакова, а в това, че ЧЕЗ се купува от една мъничка фирма”, заяви проф. Михайлов.

Според Биков пък, който и да е следващият енергиен министър, той трябва да продължи да води ефективно досегашната политика.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че в петък сутринта е разговарял с министъра на енергетиката в оставкаТеменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста.  "Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", посочи премиерът.

Вчера  Борисов възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България". Премиерът също така поиска в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във