Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪРЗИТЕ ДАНЪЦИ... СЛЕПИ ГИ РАЖДАТ

Поредната гавра с данъкоплатците отново е налице! Драмата със софийските данъци за моторните превозни средства се превърна в неоспоримо доказателство, че някои хора от местната власт май никак, ама никак, не са в час. Споменаването на конкретни имена определено е излишно, при положение че на заседанието си от 28 февруари, Столичният общински съвет (СОС) почти единодушно прие промените в диференцираните ставки за автомобилите. Нека отново отбележим и факта, че СОС не спази задължителния срок за определянето на налозите, заложен в Закона за местните данъци и такси - 29 февруари. По предложението на Димитър Бъчваров от Демократи за силна България данъкът върху превозните средства на възраст до пет години трябваше да остане както досега, а за тези на възраст между пет и десет години - да се повиши с 30 процента. За по-старите автомобили се предвиждаше ръст от 60 на сто.
Това предложение се оказа не само в разрез с искането на общинската администрация за 25-процентно увеличение на налога, но и в пълно противоречие със закона. На въпроса има ли изобщо в Столична община подготвени хора, които, ако не друго, поне са наясно със законите, Минко Герджиков, заместник-кмет по финансовите въпроси, обясни за в. БАНКЕРЪ, че все пак администрацията си е свършила работата и техните предложения са били добре мотивирани.По Закона за местното самоуправление общинският съвет е този, който взема решенията за размера на местните данъци и такси, припомни още той.
Дотук добре, но пък в самия Закон за местните данъци и такси, с който очевидно общинските съветници не са добре запознати, се казва, че за леки автомобили размерът на налога се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство. Това всъщност означава, че не може да има диференцирани ставки за стари и нови коли. Разликата в дължимия данък идва от коефициента и както вече писа в. БАНКЕРЪ, за колите до пет години той е 2.8, за тези, които са от пет до 14 години включително, коефициентът е 1.5. За автомобилите над 14 години той е единица. Сега според Герджиков данъчната ставка за всички автомобили ще нарасне с 25%, каквото е предложението на общинската администрация.
За останалите данъци промени няма да има. Те остават такива, каквито бяха гласувани на съвета от 28 януари. По предложение на опозицията налогът върху имотите скача с 25% и от 1.5 ще стане 1.87 промила върху данъчната оценка, а данъкът върху сделките с имоти, който в момента е 2%, също се повишава с 25% и става 2.5 процента. След като отхвърлиха искането на администрацията за 33-процентно увеличение на данък сгради, приходите от този налог в бюджета ще бъдат намалени с 3 млн. лева. Сумата от сделките с недвижимо имущество ще донесе в общинската хазна 25 млн. лв. повече, смята Герджиков.
Интересно явление се оказа внезапната смяна на позицията на представителите на ГЕРБ по отношение на данъчната политика. Лидерът на партията и кмет на София Бойко Борисов буквално в последния момент промени становището си за предложенията на опозицията и в крайна сметка те бяха приети. Според Минко Герджиков това е начинът, за да се получи по-голяма подкрепа при реализацията на бюджета. Относно данъчната политика на общината мога да кажа, че данъците трябва да бъдат ниски, разчитаме нетолкова на повишаване на самите налози, колкото на тяхната събираемост. В тази връзка сме се възползвали съвсем ограничено от правомощията си да вдигнем размера им до 300 процента. Промените, които направихме, са съвсем незначителни. Ще се придържаме към тази политика и през следващата година - увеличаване на приходите в данъчните служби, без да се завишават прекомерно самите налози. Искаме малки данъци, но плащани от всички, заяви Герджиков. И допълни, че за улеснение на данъкоплатците през тази година ще бъде изградена електронна връзка между 24-те района на София. По този начин няма да има значение къде точно си плащаме дължимите налози.
Заместник-кметът по финансите обясни още, че тази година данъчната кампания ще започне по изключение на 1 април, а не както би трябвало - на 1 януари. Така че по-добре да изчакаме още месец, преди да се разплатим с общината. Току-виж се окаже, че още някой данък е въведен некоректно... Хората от градския парламент успокояват, че гражданите ще могат да се възползват от всички видове отстъпки, които са заложени по закон. За да няма неразбрали, през март от Столичната община ще разпратят съобщения на всички лица, които плащат налог с променената ставка за 2008 година. Според Иван Генчев, директор на Дирекция местни данъци и такси, това ще струва на местната власт над половин милион лева.
Ралица Пейчева

Кметът Бойко Борисов и заместникът му по финансите Минко Герджиков наложиха виждането на столичната администрация за размера на данъчните ставки благодарение на некомпетентността на общинските съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във