Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Буря в бизнеса с минерални води

Бутилиращата индустрия у нас възрази остро срещу готвената промяна в Закона за водите, по време на дискусия в парламентарната комисия по околна среда и води. Поправката, която бе одобрена още през февруари без да се потърси мнението на бранша, цели да даде право на множество различни бутилировачи да използват вода от едно и също находище, като замени действащия в момента принцип, установен в Европейския съюз "едно находище - един концесионер". Едва сега индустриалците имаха възможност да изкажат пред депутатите съображенията си.

"Предложената поправка нарушава дългогодишно прилаганите европейски принципи в този сектор", коментира Жана Величкова, председател на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. По думите й промяната поставя под риск всички направени инвестиции и бъдещето на сектора. "Браншът е изграден от нулата и в него са вложени близо 200 млн. лева. На практика ще се позволи на всеки нов играч спекулативно да се възползва от вече разработен и доказан бизнес. Ние предлагаме да се въведат стимули за концесия на неоползотворени находища, а не да се концентрира на интереса върху вече разработените находища", заяви още Величкова.

Патриша Фоселард, генерален секретар на Европейската федерация на бутилировачите на води, представляваща 28 национални асоциации и над 600 бутилиращи компании от ЕС, категорично подкрепи исканията на компаниите от сектора. "Причина да държим на правилото "едно находище- една търговска марка-един бутилировач" е, че чрез него всяка компания отговаря с името си и с търговското наименование за качеството на водата и не се размива отговорността. Това дава гаранции както за защита на интересите на потребителите, така и за опазването на природния ресурс", обясни тя.

Според Американската търговска камара пък, поправката сериозно ще ограничи бъдещите вложения в сектора и ще ощети настоящите инвеститори. Димитър Дългъчев от "ТПК Михалково" изрази сериозни притеснения за възвъщаемостта на инвестициите, които дружеството е правило години наред в развитието на бизнеса и изграждането на марката.

Депутатите от БСП, които са вносители на поправката предложената, обаче са на мнение, че с нея се премахва монополът и се създава възможност за нови инвестиции в малките населени места. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България обаче, изразиха сериозни съмнения, че промяната ще изпълни тези цели и коментираха, че " именно заради възможността на едно находище да има няколко концесионера преди време се стигна до фалит на множество малки компании. С промените се открива възможност за подбиване на пазара на чужд гръб". Българската стопанска камара също се обяви срещу готвените промени и призова подобни законодателни решения да се взимат много внимателно и задължително да се съгласуват с европейските практики. Несъгласието си с готвената промяна в отворено писмо до парламентарната комисията по околна среда и води изрази и Гръцкият бизнес съвет.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във