Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бургаското шопинг бижу „The Strand" пак се продава за нищо пари

Претакането на активите на КТБ продължава с пълна сила

S 250 2878b60d 9ccb 4195 8823 50b9f09122b2

Вече осем години след погрома над "Корпоративна търговска банка", следите на задкулисните поръчители продължават да са все така пресни и дълбоки. Програмираното от нечий криминално настроен мозък насилствено затваряне на кредитната институция, доведе до стотици фалити и затрити бизнеси, опрости многомилионните кредити на "правилните" хора и подари на "богопомазаните" безценни имоти. След поредица от провалени търгове, на 10 януари (понеделник) на пазара ще бъде пуснато за продан поредното КТБ-бижу - бургаският търговски център "The Strand", собственост на обявеното в несъстоятелност "Странд Бургас" АД.

 

Уникалният за страната търговски и развлекателен център, върху който имаше учредена ипотека в полза на КТБ, е изграден върху 29 декара с разгърнатата площ от 60 000 кв. метра, а стойността на кв. метър при изграждането му беше около 590 евро.

Но да припомним накратко предисторията. Строителството на търговския център започна през 2011 година. Идеята на инвеститорите бе да построят бижу, което да се различава от традиционните молове и да се превърне в сериозен конкурент на утвърдените вече местни шопинг колоси "Бургас Плаза" (Burgas Plaza) и "Галерия Бургас" (Galleria Burgas). За целта те вложиха в начинанието над 40 млн. евро.

Финансирането на "The Srand" бе поето почти изцяло от "Корпоративна търговска банка". Ето защо, след бруталното съсипване на банката, фирмата собственик - досущ като стотици други търговски дружества - стремглаво пое по пътя на изкуствено предизвиканата несъстоятелност.

Най-напред, на 23 септември 2014 г. всички наематели на търговски площи бяха помолени да си съберат багажите и да напуснат "The Srand". А след това всичко се разви по до болка познатия ни вече сюжет на 

провалените търгове и последващите драстични обезценявания.

За първи път "The Srand" е предложен за публична продан през октомври 2015 г. - заради неплатени общински данъци в размер на около 500 000 лева. Минималната цена, от която трябваше да започне наддаването, бе фиксирана 33.3 млн. лева.

Вторият търг трябваше да започне при цена от 26.6 млн. лв., а третият стартира за по-малко от половината обявени за първия търг - само 15 млн. лева. Оттук нататък нещата тръгват още по-зле.

Четвъртият провален търг стартира от цена 12 млн. лв., но купувач отново не се появи. Частният съдебен изпълнител свали обекта от продажба, за да му бъде направена нова пазарна оценка (или поне така коментираха по онова време от кантората на на ЧСИ-то).

Ако съдим по обявлението, 

тази нова оценка наистина е факт. 

На 9 декември 2021 г. търговският център е предложен за продан на цена от 22.155 млн.  лв., но след поредния провал цената е свалена с 4.431 млн. лв. и на 10 януари наддаването ще започне от... 17.724 млн. лева. Ако изобщо започне, разбира се.

Ако съдим по кредитната история на "Странд Бургас“ АД обаче работата ... понамирисва на "нещо уредено".

В края на 2013 г. задълженията на АД-то към все още цветущата "Корпоративна търговска банка" са 76.452 млн. лева. Шест месеца по-късно - при нейното затваряне през 2014 г. - дълговете са 74.322 млн. лева. Към 16 февруари 2017 г. непогасените задължения на "Странд Бургас" АД вече са  82.988 млн. лв., а през 2018 г. - цели 98.493 милиона.

С други думи, ако на 10 януари търгът все пак бъде финализиран и "The Strand" бъде продаден, лесно е да се направи сметка 

каква част от космическите вече кредити ще бъде погасена 

при стартова цена от близо 18 милиона? Още повече, че банката не е единственият кредитор на АД-то.

Според одобреният от съда през 2018 г. списък на кредиторите, дружеството има доста сериозни задължения и към Националната агенция по приходите (НАП), записани в два раздела: публични вземания за данъци и такси в размер на 2.333 млн. лв. и публични вземания за държавни такси на стойност 2.131 млн. лева. Към тях трябва да прибавим още две фирми кредиторки: британската „Ви еф ти лимитед“, която претендира за 1.280 млн. лв., и „ВИП секюрити“ ЕООД със скромните 60 139.43 лева.

В същото време обаче през пролетта на 2021 г. стана ясно , че синдиците на КТБ Ангел Донев и Кристи Маринова са успели да изтъргуват дълговете на „Странд Бургас“ АД чрез

цесионен договор със силистренското "Камбана инвест" EАД

и то вече е най-големият кредитор на обявеното в несъстоятелност дружество.

Логичният въпрос: "Защо фирма, чиято дейност е на светлинни години от този вид бизнес, би си купила дълговете на един МОЛ?", все още стои без отговор. Неофициално, разбира се, отговорът е ясен: или става дума за подарък, или за връщане на стара услуга…

"Камбана инвест“ ЕАД е еднолична собственост на „Зърнени храни Силистра“ АД, в което основен акционер е „Зърно Силистра - 97“ АД. Запознати с "микроклимата" в това дружество сочат като негов формален собственик Стефан Иванов.

По-известен в региона с екзотичния си прякор Байгъна, Стефан Иванов е член на Надзорния съвет на „Калиакра България“ АД и на Съвета на директорите на „Централ парк“ АД. Освен това е управител на „Корн България“ и още няколко други фирми, бил е и директор на силистренския клон на ЦКБ.

Всичко това няма как да не ни доведе на мисълта, че купувачът не е бил избран случайно от синдиците на фалираната банка и че сделката е била доста привлекателна дори за един зърнопроизводител.

Така или иначе, чрез купуването на кредитната експозиция, е направена първата крачка за придобиването на апетитния имот. И за да се случи това по-бързо, „Камбана инвест“ ЕАД още веднага е внесло 60 000 лв. за възобновяване на производството по несъстоятелност на "Странд Бургас". И както предрекохме още преди година в публикацията си „Промоциите на активите на КТБ продължават“, този бе начинът новият Кредитор № 1 да се сдобие с възможността да осребри притежавания от него дълг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във