Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бургас променя градския си транспорт

Кметът на Бургас Димитър Николов няма умора. Не случайно, той остава единствената номинация на управляващата партия ГЕРБ за предстоящите  кметски избори. Одобрението на кандидатурата му ще стане, след като на 1 август тя бъде внесена в Изпълнителната комисия. 

В последните години Николов доказа, че промени в черноморския ни град се правят всеки ден. За пореден път Бургас става пионер в стремежа си за чиста околна среда чрез предвидената революционна промяна на градския транспорт.

Тя става възможна след като общинския съвет  даде зелена светлина за  реализацията  на мащабен проект на стойност 65 млн.лв., финансиран от  Оперативна програма „Околна среда”. Прогнозният бюджет е 68 850 000лв., с които ще се закупят 56 електрически превозни средства за нуждите на общинския транспорт.

Към автобусите ще бъде изградена и необходимата инфраструктура за зареждане, доставка, монтаж и интеграция на оборудване за електронна билетна система, видеонаблюдение и автоматично позициониране и информация за пътниците в реално време. От тях 65 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ, а средствата които Община Бургас е предвидила да похарчи от собствената си хазна за проекта са 3 млн. лева.

Такива автобуси вече даже не са модерна тенденция, а нещо нормално в Западна Европа. Подобни електробуси са част от политиката за по-чиста околна среда. Не мисля, че Бургас трябва да изостава от подобни добри примери за екологично чист транспорт“, каза заместник кметът Руска Бояджиева. А чрез този проект, освен екологичния ефект за Бургас, се създаде и възможност за диверсификация на градския транспорт. 

Тепърва предстои обявяването на обществена поръчка, чрез която ще бъде избрана компанията доставчик на щадящите околната среда електробуси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във