Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бургас предлага терминал на пристанището за транзитни товари от Сърбия

Кметът Димитър Николов е разговарял с посланика на Сърбия у нас Желко Йович за рекламирането на Бургас и на региона в сръбски медии и социални мрежи.

Кметът Димитър Николов е предложил обособяването на терминал на пристанище Бургас преференциално за Сърбия за транзитни товари. Това съобщават от община Бургас след срещата на кмета с посланика на Сърбия у нас Желко Йович. Двамата са провели конструктивен диалог в посока развитие на бизнеса и туризма. Това е първото посещение на дипломата, който отскоро е на този пост в София.

Ако това стане, то според кмета Николов ще стимулира търговията в международен аспект, тъй като могат да се осъществят много допълнителни търговски връзки чрез двете държави.

Допълнителното улеснение както за бизнеса, така и за туризма, ще бъде въвеждането на магистралната връзка от Белград до границата с България. В момента и от нашата страна се изгражда АМ "Европа", която ще преведе потока от автомобили от ГКПП Калотина до София и оттам ще може да се разпределя към Гърция и Черно море.

Като добра новина към темата може да се разглежда и отпадането на еднократните разрешителни за превоз на товари от вида за/от трети страна между България и Сърбия. Пилотният проект беше договорен по време заседанието на Смесената българо-сръбска комисия по международен автомобилен транспорт, което се проведе на 2 и 3 декември миналата година в Белград. Проектът предвижда за период от една година превозите на товари за/от трети страни да се извършват без разрешителни. Постигнатата договорка следва модела на договорената от 2015 г. либерализация на двустранните и транзитни превози, с което се цели улесняването на превозите на стоки между двете държави.

Посланик Йович се е ангажирал лично да съдейства за рекламирането на Бургас и на региона в сръбски медии и социални мрежи.

По време на срещата са били коментирани и възможностите за сътрудничество в областта на културата, както и провеждането на Дни на Сърбия в Бургас догодина.

 

Сърбия открива почетно консулство в Пловдив

Министерският съвет е дал съгласие за назначаване на почетен консул на Република Сърбия в Пловдив. Постът поема Анастасия Росенова Солакова. Към момента тя е управляващ партньор на "МГС-Ойл" ЕООД, което се занимава с товарни автомобилни превози.

Седалището на почетното консулско длъжностно лице на Сърбия е град Пловдив, а консулският окръг обхваща територията на области Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във