Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бургас и Стара Загора ще са центрове на Югоизточния район

Бургас и Стара Загора ще са центровете – двигатели на растеж в Югоизточен район в програмния период 2021-2027 г.

Общините Сливен, Ямбол, Нова Загора и Казанлък ще са другите опорни центрове за развитие на района, които ще получават директна подкрепа от програмата за развитие на регионите за постигане на догонващ ефект. При условие на промяна на националната дефиниция за „селска“ и „градска“ община, предложена от регионалното министерство, ресурс по програмата за развитие на регионите биха могли да получат и общинските центрове с над 15 000 души население, което значи включване и на Карнобат и Айтос.

През следващите години е регионът трябва да се превърне в привлекателно място за живот и бизнес със съхранено природно и културно наследство. Ключово за по-доброто икономическо развитие на района е подобряването на третокласната пътна мрежа, особено в северните и южни части, където свързаността е по-лоша. Предопределящ развитието му е тунелът под Шипка, който ще подобри свързаността по оста север-юг и ще даде тласък на региона. Анализите сочат и нужда от по-добра транспортна свързаност на юг от АМ „Тракия“, както и реализацията на АМ „Черно море“.

В новия програмен период чрез предложения от правителството нов подход в регионалната политика ще се преодолее проблемът с населени места без достъп от европейско финансиране. Фокусът вече е върху територията, не върху конкретен град, а средствата ще се разпределят на териториален принцип, като регионалните съвети по места ще правят предварителен подбор на интегрирани проекти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във