Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛСТРАД ЗАСТРАХОВА СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ

За пръв път в България Булстрад застрахова независимата и обективна журналистика чрез новия си продукт Медийни рискове. Българската телеграфна агенция (БТА) е първият му клиент. Нейният генерален директор Максим Минчев потвърди, че като се застрахова, националната информационна агенция ще бъде гарантирана още по-добре при изпълнение на професионалните си задължения.
Практиката да се застраховат някои от професионалните рискове на журналистическия труд е широко разпространена в Европа и в света. По данни от БТА само във Великобритания през последната година са осъдени по два пъти изданията Дейли Мирър, Сън, Гардиан и Дейли Телеграф, а Индепендънт и Таймс са с еднократни присъди за клевета, за погрешно предаване на информация и за нарушаване на права. Макар че у нас подобни съдебни прения и решения все още са екзотика, застраховката Медийни рискове със сигурност ще увеличи гаранциите за медиите, за да работят по-спокойно и да предоставят по-голяма творческа свобода на журналистите. Те също би трябвало да се почувстват по-сигурни, тъй като при евентуален съдебен процес няма да бъдат изоставени от изданието, за което са работили заради финансови причини, смятат застрахователи.
Според Георги Лозанов, председател на Българската медийна коалиция, новият застрахователен продукт ще подкрепи и спазването на Етичния кодекс на българските журналисти и ще синхронизира правилата за медийния бизнес с европейското медийно законодателство. Защитата на свободата на словото досега беше грижа на неправителствени организации, а сега вече и застрахователният бизнес ще бъде ангажиран с това. Застрахователните полици ще предпазят до известна степен медиите и от автоцензура, която обикновено се мотивира със страха от грешка или от санкция. Особено благодатна за застраховане е разследващата журналистика. Застрахователният договор обаче не отменя съдебната отговорност на журналиста или на медията.
Изпълнителният директор на Булстрад Румен Янчев признава, че компанията е предложила новия си продукт на БТА и защото застрахователният риск на обществено-държавната медия е най-нисък. Подписаният от Максим Минчев и Румен Янчев застрахователен договор е с валидност една година и ще покрива щети, свързани с клевета, обида, незаконно присвояване на авторство, въвеждане в заблуждение, нарушение на всяко право на интелектуална собственост, включително и на авторското право, търговската марка, права върху патенти и за издаване на чужда тайна. Полицата е разработена да обслужва медийни институции и не се предлага персонално за журналисти на трудов договор или на свободна практика, уточняват от Булстрад. Но това предстои - очакванията са в близко бъдеще да бъдат разработени и индивидуали застраховки за журналистическата гилдия. Полиците ще прокриват и правните разноски при евентуален съдебен процес, тъй като за вината или правотата на медията и ищеца и в бъдеще, както досега, последна дума ще има българският съд. Страните обаче ще могат да се споразумяват със съгласието на застрахователя и за извънсъдебно обезщетение. Полицата изключва екстремалните условия на война, стачни действия или неплатежоспособност. Лимитът на отговорност за БТА е 50 хил. лева. Цената на застраховката е 200 лв., като рисковият процент е сведен до 0.4 на сто. За различните медии оценката на риска ще е различна, тъй като при актюерските изчисления се вземат предвид фактори - като практиката на българския съд при решаване на подобни казуси, въздействието на етичния кодекс на българските журналисти, историята на медията и труда на редакторите й или вътрешномедийната цензура и други. От Булстрад уверяват, че и жълтата преса ще може да се застрахова, но на друга цена, тъй като рисковият й коефициент ще е в пъти по-висок.
Развитието на застраховката ще подскаже надценени или подценени са медийните рискове в нашата практика. Повечето от тях са взаимствани от европейското застраховане. И тъй като професионалната застраховка у нас все още не е задължителна, условията й ще се договарят индивидуално с всяка медия. Ако мениджмънтът й пожелае, може да си купи по-висок лимит на отговорност на по-висока цена.
Кулминация в застрахователната сделка между Булстрад и БТА ще бъде официалното откриване на 25 юли на статуя, изработена от българския художник и скулптор Ставри Калинов, която ще бъде монтирана пред входа на БТА.
Новият застрахователен продукт Медийни рискове е посветен на предстоящата 45-а годишнина от създаването на Булстрад. Във връзка с юбилея на 31 юли компанията ще пусне в действие и комплексната си програма Отворени врати. Тя включва продукти на преференциални цени и ще даде възможност на всеки, който се интересува от застрахователно дело, да се информира за предлаганите от застрахователя 73 вида застраховки, както и за приоритетите в дейността му. За покриване на специфичните нужди на своите клиенти ЗПАД Булстрад регистрира още през 1967 г. собствена брокерска компания в Лондон, която по-късно е преименувана на Юропиън иншуърънс енд реиншуърънс брокер и чрез която осъществява директна връзка с лондонския и със световните презастрахователни пазари. През юли 1999 г. бе подписан договор за продажба на 31% от акциите на компанията на Ти Би Ай Ейч Груп, която днес вече е мажоритарен собственик на Булстрад. Във връзка със задаващата се европейска конкуренция в бранша след влизането на страната ни в ЕС, на пазара вероятно ще останат не повече от 7-8 застрахователни дружества, прогнозира изпълнителният директор на Булстрад Румен Янчев. Според него, някои от застрахователните компании, които станаха публични дружества, вече се разпродават чрез сделки на фондовата борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във