Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бългериан Вип Турс събуди призрака на Алма тур

Застрашителна аналогия с миналогодишния скандал с руски туристи след фалита на туроператорската фирма Алма тур ни се навря в очите през миналата седмица. Този път бурята завихри Българиан Вип турс, която също обяви фалит. А българските хотелиери се изправиха на нокти, тъй като не бяха сигурни, че някой ще им заплати за престоя на летовниците, докарани от фалиралото дружество.


Проблемите на компанията започнали след банкрута на големия руски туроператор Капитал тур, който завлекъл българския си партньор с близо 2 млн. евро. Руското дружество обяви банкрут на 17 ноември 2010 година. Тогава пострадаха над 8 хил. негови клиенти, платили за туристически пакети месеци по-рано. България беше едно от основните направления в дейността на Капитал тур, а Българиан Вип турс приемаше нейните туристи у нас.


Българската фирма е създадена от Станислав Новаков, който беше заместник-председател на бившата Държавната агенция по туризъм от времето на кабинета Станишев. Когато станал висш държавен служител през 2006-а, той е продал дела си в компанията ( 65%) на управителката на дружеството Николина Добрева. В момента тя, според данните в търговския регистър, се води неин мажоритарен собственик. От счетоводните отчети на дружеството става ясно, че през 2010-а приходите му са били 13.957 млн. лв., а разходите - 13.912 млн. лева. С други думи, то е регистрирало печалба от около 50 хил. лева.


Според управителката на фалиралата компания през последните няколко месеца ръководството й водело интензивни преговори с няколко инвеститори, за да си осигури необходимия финансов ресурс след удара, който й е нанесъл руският партньор. Тъй като договореното финансиране се забавило, Добрева била принудена да прекрати временно дейността на туроператора.


При тези обстоятелства притеснени за руските туристи представители на Ростуризъм се обърнали към властите в България с молба да се намесят и да не допуснат техните летовници да бъдат гонени от българските хотели. Писмото е било изпратено до Министерството на енергетиката и туризма, според съобщението на агенция Интерфакс. Веднага след като научили информацията за фалита на Бългериан вип турс, хотелиери настояли руските туристи да заплатят повторно своя престой или да напуснат. Летовниците, попаднали в такава ситуация, в момента били около петстотин.


Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма, който е отговорен за този ресор - Иво Маринов, веднага започнал преговори с две български туроператорски фирми, които поели ангажимента да изпълнят задълженията на Бългериан вип турспо договорите.Това според него давало гаранции, че туристите им ще завършат ваканцията си в страната ни без проблемни. Освен към тях обаче фалиралият туроператор имал и ангажименти към клиент от Иран. Добрева уведомила министерството, че иранските й партньори ще заплатят престоя на своите почиващи - и на тези, които в момента летуват в България, и на тези, които ще пристигнат. След разговори с колеги туроператори бил разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите туристи от Казахстан, твърдят от компанията.


На този етап всички руски туристи, които бяха засегнати от фалита на българската туроператорска фирма, са настанени в други хотели и ще могат да завършат отпуската си спокойно, увери заместник-министър Иво Маринов. Той каза, че веднага след като в министерството научили за финансовото състояние на компанията, предприели действия, за да бъде предотвратено повторението на сагата с Алма тур от миналото лято.


nbsp;


Бългериан вип турсобяви, че прекратява дейността си на 22 август. Общият брой туристи на компанията е около 1000, повечето от които руски граждани, но има и такива от Иран, Казахстан и Грузия. Дружеството имало сключени договори с четири руски фирми, чиито задължения се поемат от изпращащите туроператори, както е по директива на ЕС. Българската фирма работи с няколко руски туроператори и те веднага са поели върху себе си проблемите на летовниците, съобщиха руски медии. Ако изразходват допълнителни средства за заплащане на престоя си, туристите от Русия ще получават от хотелите документ, с който да си върнат впоследствие тези пари. В случай на фалит на туроператори държавата може да предприеме действия, свързани със законодателни промени, за да се подобри защитата на икономически интереси на потребители от страни извън ЕС, коментира Румен Драганов - директор на Института за анализа и оценки в туризма. Той съобщи още, че при всички тези случаи държавата ще загуби, тъй като тези фалити ще бъдат заплатени от българския данъкоплатец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във