Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз" смята да похарчи 2.5 млрд. лева за две години

Държавният оператор "Булгартрансгаз" ще инвестира около 2.5 милиарда лева през следващите две години най-вече в изграждането на нова инфраструктура.

Само през 2021 г. "Булгатрансгаз" планира да инвестира около 1.5 милиарда лева, от които 1.1 милиарда лева в изграждането на инфраструктура за пренос и съхранение на природен газ, заяви компанията в своя план за развитие 2021-2030.

"Булгартрансгаз" възнамерява да инвестира малко над 1 милиард лева през 2022 г., като само 65.7 милиона лева от общата сума са предвидени за реконструкция и рехабилитация.

Инвестициите, планирани за периода 2023-2030 г., възлизат на около 482 милиона лева, показва проектоинвестиционната програма.

Ключовите проекти на "Булгартрансгаз" през съответния период включват разширяване на националната газопреносна мрежа, изграждане на газовите интерконектори със съседните Гърция и Сърбия, разширяване на капацитета на подземното хранилище за газ Чирен, както и изграждането на терминал за втечнен природен газ близо до гръцкия Александруполис, в който държавната компания наскоро придоби 20% дял.

"Булгатрансгаз" възнамерява да инвестира близо 43 милиона лева в изграждането на нова инфраструктура за водород и нисковъглеродни горива до края на 2024 г. Съответната инфраструктура ще бъде част от мрежата на компанията и ще бъде достъпна за всички потребители, включително ТЕЦ на въглища, показа инвестиционният план.

Миналия месец "Булгартрансгаз" заяви, че търси заемно финансиране до 155 милиона евро със срок на погасяване от шест години, за да покрие нуждите си от оборотни средства и да финансира инвестиции.

Според "Булгартрансгаз" потреблението на природен газ в България е нараснало с 2,86% на годишна база.

През 2019 г. природният газ е имал 12,96% дял в крайното енергийно потребление в България, посочва "Булгатрансгаз" в своя проект за инвестиционен план, цитирайки данни на Националния статистически институт (НСИ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във