Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз“ ще прави газова борса с частни акционери

"Булгартрансгаз" планира догодина да започне работа по създаването на газова борса у нас. Тя няма да е изцяло държавна - дялове в нея ще имат и частни акционери, обяви изпълнителният директор на държавния газопреносен оператор Владимир Малинов при обсъждането на промените в Енергийната стратегия на страната.

"В момента, в който регистрираме компанията, ще имаме по-конкретна визия какви миноритарни дялове сме готови да предложим. Целта е на определен етап тази борса да не бъде 100 % държавна, а всички крайни потребители на територията на България, всички синдикално представени, работодателско представени организации, да бъдат част от тази борса, за да се осигури достатъчно ликвидност", заяви Малинов пред БНР.

За нашите ширини звучи повече от абстрактно да се създаде държавна борса, в която да има и частни акционери, които са и потребители на природен газ. Вероятно тази концепция ще претърпи промени в бъдеще, защото правилата на Европейския съюз изискват борсовия оператор да е отделен по собственост от държавните газови компании - били те доставчици или производители на газ. По-важният момент обаче е откъде ще идва синьото гориво не само за борсата, но и за българските потребители след 2020 година. Държавата вече вижда реалната опасност след две години руския концерн "Газпром" да прекъсне доставките по газопроводите, минаващи през Украйна. Оттам е и единствената действаща връзка, която има страната ни. Съществува сериозна опасност да останем без газ и именно това кара Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" да инвестират в изграждането на нова газова инфраструктура. Вече се очертава доставките на природен газ да идват основно от Турция от "Турски поток", както и през бъдещия газопровод Гърция - България. Но горивото отново ще е предимно руско.

Както "БАНКЕРЪ" писа, Европейската комисия одобри държавната помощ за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. Иначе финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие за 46 млн. евро от акционерите на съвместното дружество ICGB и вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване, която се управлява централно от Еврокомисията. Отделно Българският енергиен холдинг взе заем за 110 млн. евро, предоставен от Европейската инвестиционна банка, а участието на българската държава ще е с 39 млн. евро.

За изграждането на новата инфраструктура ще се необходими около 2,8 млрд. лева. Проектът включва обособяване на 468 км линейна мрежа газопроводи и съответните компресорни станции, обясни Малинов. Според него реалната стойност ще се види след провеждането на съответните обществени поръчки. 

Годишните приходи на "Булгартрансгаз" възлизат на 207 млн. лв и не можем да си позволим да загубим тези пари при спиране на транзита от Украйна, категоричен бе директорът на компанията. По думите на специалистите един газопровод се използва обикновено 35-40 години, а инвестицията в него се изплаща за 15-17 години. Според Малинов капацитетите за пренос на новите газопроводи ще бъдат запълнени изцяло и само малка част държавата ще остави за свои нужди и доставки. При всички положения България няма как да иска да изгради газов хъб, без да има построени газопроводи и газови връзки. Освен това над 170 общини у нас все още нямат достъп до синьо гориво и този проблем също трябва да се разреши, за да могат все повече фирми и домакинства да се възползват от предимствата на газификацията. За доставката на газ до всички общини обаче ще са необходими над 2 хил. км газоразпределителна мрежа, оценена на повече от 800 млн. лева. Към момента не е ясно откъде биха могли да дойдат тези пари

 

 

САЩ се обявиха срещу "Турски поток"

Американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели. "Не бива да позволяваме повече на Кремъл да използва енергията като оръжие“, призова той от унгарската столица Будапеща. Пери се обяви за диверсификация на източниците на доставка на енергоносители за Стария континент. По думите му Русия използва проекта "Северен поток-2" и състоящият се от много отсечки "Турски поток", за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа. "САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, изтъкна министърът, цитиран от агенция "Ройтерс".

Рик Пери е на обиколка в страните от Източна Европа. През последните месеци администрацията на американския президент Доналд Тръмп активно призовава държавите от Евросъюза да увеличат вноса на американски втечнен газ за сметка на доставките на руски газ. Самият Пери многократно е заявявал, че американският газ може да се превърне в допълнителен източник на диверсификация на доставките за Европа. По данни на Европейската комисия обаче втечненият газ от САЩ е с 30% по-скъп от руския тръбопроводен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във