Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за "Турски поток"

"Булгартрансгаз“ подписа в Министерския съвет договор със саудитската фирма "Аркад“ за изграждането на газопровода "Турски поток“. На подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов,  енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланикът на Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Предмет на договора е доставката на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница. 

Шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви на брифинг, че стойността на контракта е 1,102 милиарда евро, а срокът за реализиране - 615 календарни дни от датата на сключването му, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура от 308 километра.

"Това е така нареченият "Балкански поток". Това беше една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение. Докато някои питат и обясняват какви са нашите отношения със съседите, с Русия и Саудитска Арабия, ние пред вас днес подписахме договор за изпълнение. Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това. По-голямата част от тръбите са вече тук, сега започват да ги разпръсват“, каза Борисов. "Доколкото знам - продължи премиерът - тръбите са руски, но не съм ги купувал аз. Не съм се месил на колегите“. По думите му, личните му отношения с престолонаследника на Саудитска Арабия са направили проекта възможен. Това, което е било договорено в Рияд, след една година вече се реализира.

Борисов не пропусна и да се пошегува:  "През България ще тече газ, а ако видим зор с бензина, ще ги помолим и малко бензин да пуснат...". 

Преди два дни тричленен състав на Върховния административен съд прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията  за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. С решението си съдът "отпуши" строителството на газопровода през страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във