Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз": Новият газопровод до Сърбия не е част от "Турски поток"

Никога не сме гледали на тази тръба като български участък от "Турски поток", защото това е разширение на газопреносната ни мрежа. Това обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов след като в компанията бяха подадени три оферти за изграждане на трасе до границата със Сърбия. 

"Обществената поръчка, по която бяха подадени трите оферти включва пълен инженеринг за изграждане на газопровод от района на компресорна станция Провадия до границата със Сърбия. Дължината на трасето е 484 километра. Оферти подадоха три консорциума. Срокът за работа на тръжната комисия по проекта е до края на март. Тръбата може да бъде изградена по два различни подхода. В сключените договори за пренос на природен газ и за резервиране на капаците на тръбата не са предвидени неустойки за "Булгартрансгаз", каза Владимир Малинов пред БТА.

Той подчерта, че "Булгартрансгаз" предвижда газопровода, който сега влиза у нас от Румъния да стане реверсивен и да може да подава газ към Северната ни съседка. Синьо гориво от тази тръба може да купува всеки, който има интерес. Компанията предвижда разсрочено плащане за строителството на новата тръба в рамките на 10 години. В обществената поръча има и възможност "Булгартрансгаз" да даде авансово до 250 млн. лева без ДДС на изпълнителя.

Владимир Малинов уточни, че формите за намиране на пари са различни, може да са от заеми - облигационен или проектен заем, както и заем на компанията. Никога не сме разглеждали варианта да вземем пари от "Газпром", посочи той. Всяка една банка, която отговаря на нашите изисквания и даде най-добри условия е добре дошла, каза Малинов запитан дали е готов да вземе кредит от руски банки. В момента фирмата не ползва финансов консултант, допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във