Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз" избра нов строител на отклонението "Турски поток" през България

Държавната компания "Булгартрансгаз" избра нов строител на отклонението на "Турски поток" през България.

Саудитският консорциум "Аркад" е декласиран, като на негово място е избрано обединението "Газово развитие и разширение в България", в което участват италианската "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт".

Офертата на новия строител предвижда изграждането да приключи в срок от 615 дни срещу сумата от 1.12 млрд. евро, съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов на брифинг във вторник. Малинов обясни рокадата с това, че "Аркад" не е представил необходимите книжа, за да бъде сключен окончателен договор за строителството. Саудитският консорциум е поискал удължаване на срока за подаване на необходимите документи и е получил "зелена светлина" от държавния оператор. Отново обаче те не са били представени навреме. 

Интересна подробност около новия консорциум, който следва да строи разклонението на "Турски поток" през България, е, че представител на люксембурското дружество "Комплишънс дивелъпмънт"е Андрей Зимин. Зимин е директор в руското дружество "Трубная металлургическая компания" (ТМК). В началото на годината руското издание "РБК" ("РосБизнесКонсалтинг") съобщи, че именно това дружество е посочено от "Газпром" за доставчик на тръбите, необходими за строителството на българска земя. Според изданието за българското разклонение "Трубная металлургическая компания" ще достави над 300 т  тръби, а включването на руската компания имало за цел да се работи по-бързо.

Разширението на българската газопреносна мрежа ще обхване 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

 При пазарните тестове "Газпром" резервира почти целия капацитет на газопровода. По-малки количества останаха за австрийската "Мет" и за "Булгартрансгаз". 

Пречка се явява изискванията на Брюксел доставките на руски газ по "Турски поток" да се търгуват през газовия хъб "Балкан". "Газпром" категорично отказва да се включи в подобен проект, защото има дългосрочни договори за доставка на газ с всички страни от региона.

При последната си визита у нас руският премиер Дмитрий Медведев поиска гаранции от ЕС, че разклонение на "Турски поток" няма да последва съдбата на проваления "Южен поток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във