Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред  БНТ.

"Има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км. Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му", каза Петкова.

Министърът подчерта, че стремежът на правителството е да дадат възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила.

На 21 окомври в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова държавната компания "Булгартрансгаз" откри разширението на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа". Трасето включва 11 км новоизграден газопровод. 

Ръководителят на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов отчете, че дружеството е инвестирало 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция "Странджа". 

"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във