Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛГАРТАБАК ЩЕ СМЕНЯ ШЕФОВЕТЕ СИ

По искане на икономическото министерство съветът на директорите на Булгартабак холдинг насрочи извънредно общо събрание на дружеството за 11 септември. На него ще се гласуват промени в устава и в управителния орган на компанията и ще се назначи експерт-счетоводител, който да извърши проверка и да завери отчетите й за тази година.
Предишното събрание на холдинга се проведе на 26 юли. Но в дневния му ред не бе предвидена точка за смяна на директорите. Представителят на икономическото ведомство, което притежава 92.84% от капитала на Булгартабак, Калоян Нинов, тогава отказа да освободи от отговорност членовете на съвета на директорите, защото не бил запознат подробно с техния отчет и заяви, че ще настоява за ново събиране на акционерите. В състава на сегашния управляващ орган на холдинга влиза бившият заместник-министър на икономиката Христо Михайловски, а изпълнителен директор е Бойко Кишков. И двамата нямат никакви шансове да запазят постовете си.
Интересното е, че може би неволно Михайловски и хората му са си оставили вратичка за удължаване на мандата. В обявата за свикване на събранието в Държавен вестник пише, че за да участват в него, акционерите са длъжни да представят депозитарна разписка. А според досегашните принципи, отстоявани от Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК), за да се допусне дадено лице до общо събрание на публично дружество, е достатъчна лична карта или паспорт, стига името му да фигурира в официалния списък на акционерите, изготвен от Централния депозитар.
Ако дори и на един акционер не му бъде разрешено да присъства на събранието, защото не носи разписка, решенията могат да бъдат атакувани пред съда, поясни за в. БАНКЕРЪ бившият заместник-председател на ДКЦК Димитър Димитров. Така че този трик може да остави сегашните директори на Булгартабак холдинг на власт за още някой и друг месец. По-вероятно е обаче заложената бомба да не избухне и до събранието в зала ВИАС на Университет по архитектура, строителство и геодезия да бъдат допуснати всички акционери на дружеството, включени в списъка на депозитаря.

Facebook logo
Бъдете с нас и във