Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛГАРТАБАК ИСКА ФИКСИРАНИ ЦЕНИ НА ЦИГАРИТЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Булгартабак Холдинг ще настоява пред Министерството на икономиката и енергетиката фиксираните цени на цигарите да се запазят до края на тази година, за да могат да се защитят интересите на дружеството. Това заяви изпълнителният му директор Христо Лачев. Според решението на правителството от края на миналата година държавата ще определя цените само до края на първото шестмесечие. То беше продиктувано от тогавашното вдигане на акциза на цигарите, което по предварителни оценки е довело до спад в потреблението на цигари с около 20-30% само за първите три месеца на тази година.
Тютюнопреработвателните дружества на Булгартабак Холдинг и дружеството за производство на цигарени опаковки Юрий Гагарин БТ ще бъдат пуснати за продажба през юни-юли тази година, каза още Лачев. Изборът на консултант за преструктуриране на компанията трябва да стане до няколко дни. На 25 април подадоха оферти три консорциума: Първа финансова брокерска къща - Легаком, обединението Камбуров - Транзакта - Булброкерс и Адвокатско дружество Събев и съдружници заедно с Евро-финанс АД и Балканска консултантска компания ООД. Избраният кандидат ще трябва да подготви борсовата продажба на Юрий Гагарин. Към дружеството проявяват интерес компании от Австрия, Италия и дори от България.
Фабриките в София, Пловдив, Благоевград и Стара Загора няма да се продават засега. След нов анализ ще стане ясно дали дружеството в Стара Загора ще се слее с това в Пловдив.
През първото тримесечие на тази година дружествата от състава на холдинга са продали 2.423 млрд. къса цигари, докато за същия период на миналата година те са били 3.74 млрд. къса. Износът на холдинга също е спаднал: от 600 т през 2005 г. е намалял до 564 тона. Ако спадът в потреблението продължи, то в края на годината Булгартабак Холдинг може да продаде около 17 000 т продукция, колкото е само капацитетът на цигарената фабрика в Благоевград.
От отчетите на цигарените фабрики, представени на БФБ-София, се вижда, че дружеството е намалило печалбата си от 10 млн. лв. за тримесечието на 2005 г. на 1.3 млн. лв. в края на март тази година. Софийското дружество е намалило печалбата си от 3.268 млн. на 1.035 млн. лева. В Пловдив са запазили финансовите си резултати, което обаче се дължи на факта, че холдингът предлага цигарите, произведени от това дружество на по-ниски цени. В Стара Загора за първото тримесечие е реализирана печалба от 39 хил. лв. срещу 720 хил. лв. през същия период на 2005 година. За първото тримесечие на тази година холдингът отчете 188 хил. лв. загуба, докато за същия период на 2005 г. е имал 1.19 млн. лв. печалба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във