Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българското РВД ще обслужва новото мегалетище в Истанбул

Българското "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще обслужва и най-новото летище в Истанбул, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. В петък (15 февруари) Желязков взе участие в церемонията по валидиране на марка на тема "50 години от създаването на ДП "Ръководство на въздушното движение".

"Ние сме много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция. Ако трябва да сравняваме минутите на закъснение, при нас те граничат с нула. Представете си най-голямото летище в света, каквото е това в Истанбул, да се обслужва от българското РВД", отбеляза Желязков. 

РВД се превърна в една от водещите администрации в сферата на въздушния контрол в Европа. С 60% е нараснал обслужваният трафик от РВД за последните години, от 2012 г. до 2018 г. Само за миналата година са обслужени и наблюдавани над 900 000 въздухоплавателни средства.

Генералният директор на РВД Георги Пеев обяви, че дружеството е предприело средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на необходимия капацитет в българското въздушно пространство. Те са свързани както с инфраструктурата, така и с необходимия човешки ресурс – ръководители на полети и инженери. По думите му компанията има увереността на съседните на България страни за съвместни проекти, който ще гарантират обслужването на целия регион. 

Новото летище в Истанбул бе открито официално през октомври 2018 година. Очакванията са то да се превърне в едно от най-големите в Европа с капацитет от 90 млн. пътници. Оператор е консорциумът "Истанбул Гранд Еърпорт", който ще плаща концесионна такса от 1.1 млрд. долара годишно в продължение на четвърт век .

Строежът на първата фаза струва 6 млрд. евро. Пълното завършване на аеропорта се оценява на 26.1 млрд. евро и следва да приключи през 2023 година. До 10 години капацитетът на летището би трябвало да нарасне до 200 милиона пътници годишно. Ако това се случи, няма да е изненада летището да се превърне в най-голямото в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във