Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българското приложение ViruSafe вече работи

В подкрепа на борбата срещу пандемията COVID-19, българската технологична компания Scalefocus разработи специализирано мобилно приложение. ViruSafe дава възможност на всички пребиваващи на територията на България да се включат и помогнат в този труден момент, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми.

ViruSafe приема данните от потребителите и чрез тях генерира карта с горещи точки, където има граждани с проявени симптоми на COVID-19. Целта на приложението е да осигури по-добра видимост върху разпространението на заразата. Това от своя страна може допълнително да помогне на здравните институции за по-добро планиране и идентифициране на локации с потенциално заразени хора.

Всеки потребител ще може да получи обратна връзка за здравния си статус на база данните от приложението от личния си лекар, съвети и добри практики, които следва да спазва, за да се предпази от заразата, както и новини относно COVID-19 и достъп до подробна информация за пандемията.

„Преди две седмици си поставихме нелеката задача да създадем мобилно приложение, което да помогне в борбата с COVID-19. Подобни приложения се появиха в много други страни по света и се радвам, че България, като технологичен лидер в региона се справи с предизвикателството за собствена разработка в много кратък срок. Благодарение на усилията и денонощната работа на екипа, успяхме да разработим ViruSafe. Само за 14 дни изградихме приложение от нулата, което ще бъде съществена част от националната система за борба с COVID-19, разработена в колаборация с още четири ИТ компании (Софтуер Груп, Информационно Обслужване, САС, ЕСРИ). Искам да благодаря на всички колеги, които неуморно работеха за разработването и тестването на ViruSafe“, заяви Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на Scalefocus.

Scalefocus предоставя на държавата мобилните апликации ViruSafe на стойността на 1 лев. Приложението може да се сваля безплатно от Apple Store и Google Play от днес. То ще бъде предоставено за теглене в цял свят до седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във