Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските туристи не могат да спасят летния сезон

Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона. 

За миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас. Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите, обясни проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а при 80% дял на чуждестранните туристи. Тоест ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем.

Министър-председателят Бойко Борисов покани колегите си от Четиристранния формат - премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на видеоконферентна среща, която ще се проведе във вторник (19 май).

На нея ще бъде обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите във всяка от тези четири страни.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време да се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус.

Засега стратегията на туристическия министър Николина Ангелкова е е привличането на български туристи по Черноморието. Министерството на туризма работи по сценарий  от 1 юли да започне активния летен сезон по Черноморие.Още от 1 юни плажовете ще бъдат готови, за да посрещнат български туристи.

Наскоро бяха издадени и изискванията към хотелите за спазване на строги изисквания за безопасност – маски, дезифектанти, дистанция от 1.5 м, без шведски маси и климатици, с басейни, но без джакузита и спа процедури.

Хотелиерите споделиха, че ред обективни обстоятелства ще ги затруднят с изпълнението на мерките. За пример посочиха наемането на допълнителен персонал, който да дебне за болни туристи и осигуряването на външни площадки за храна на гостите

Facebook logo
Бъдете с нас и във