Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските трюфели са едни от най-добрите, но трудно се реализират в чужбина

За четвърта поредна година град Угърчин, който се намира на 33 км западно от Ловеч, бе столица на трюфелите, а на "Трюфел фест" идват десетки почитатели на една от най-скъпите гъби. Състезанието "На лов за трюфели" ежегодно събира търсачи на трюфели, които си партнират с домашните си кучета ловци. А  гостите на фестивала могат да опитат ястия с трюфели, както и да участват в приготвянето на паста с гъбата.

Но от бранша бият и тревога за състоянието му у нас. Според Димитър Димитров от Варна - председател на националната асоциация "Български трюфел", има много проблеми в сектора със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това богатство на територията на цялата страна да се съхрани, развие и популяризира. Трябват правила за издаване на разрешителни, за начин на събиране. Така ще могат да се санкционират и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата. "Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански", заяви Димитров.

Българските трюфели са едни от най-добрите, но трудно се реализират в чужбина. Най-често това става чрез прекупвачи, които ги представят за италиански или френски.

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели, откъдето и наименованието "черен диамант", което им се дава понякога.

Отглеждат се много трудно, което ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета, трюфелите са предимно бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Класифицирането на трюфелите се прави също по големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и по качество в зависимост от едрината, нараняванията или червясването.

Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е специфичен за всеки различен вид. Дори е достатъчно да усетите мириса на трюфелите, за да определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това, и които са виждали и сравнявали различни видове.

Трябва да се знае също така, че има лъжливи и отровни трюфели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във