Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските стоки в британските магазини може да поскъпнат двойно

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., след което влезе в сила преходен период, по време на който се водиха преговори за бъдещите отношения с британците.

Търговията между България и Обединеното кралство, особено онлайн, ще претърпи съществени изменения за физически лица. Това заяви Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара пред Bloomberg TV

"При някои от българските стоки, продаващи се в британските магазини, може да има двоен ръст в цените. Част от причините за това са новите изисквания за митническа декларация и заплащане на данък добавена стойност, които много ще оскъпят малките пратки", обясни Илиев и изтъкна, че като цяло България и Великобритания нямат особени търговки отношения - няма продукти в стокообмена между тях, които да са критично важни - може би с изключение на някои лекарства, внасящи се у нас от Кралството.

“Инзосът на България към Великобритания е средно 700 милиона евро годишно, което е около 2,5-процентен дял от общия ни износ. Вносът е на стойност средно около 450 милиона евро - около 1,4% от общия внос у нас”, обясни експертът и посочи, че при търговията между двете страни няма да има мита.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., след което влезе в сила преходен период, по време на който се водиха преговори за бъдещите отношения с британците. В края на декември 2020 г. бе сключено споразумение по темата.

Макар че договорът започна да се прилага на предварителна база от 1 януари, Парламентът все още предстои да даде одобрението си. Депутатите разискват текста първо в парламентарни комисии, а след това ще се проведе пленарно гласуване.

Някои въпроси бяха уредени още в споразумението за оттегляне от края на 2019 г. – то засягаше защитата на правата на европейските граждани във Великобритания и на британските граждани в ЕС, финансовите ангажименти на Великобритания като страна членка и управлението на границите, особено на остров Ирландия.

Гражданите на ЕС във Великобритания и на Великобритания в ЕС, които са живели постоянно на съответните места преди януари 2021 г., имат право да продължат да живеят и да работят, стига да са регистрирани и да са получили разрешение за заселване от националните власти в страните от ЕС или Великобритания.

Британски граждани, които не живеят все още в ЕС, нямат автоматично право да живеят и работят в страни от ЕС и за тях могат да се прилагат ограничения. Режимът за работа и престой в Ирландия е различен, тъй като страната има отделно споразумение с Великобритания.

Британски граждани, които искат да посетят или да останат в ЕС повече от 90 дни по каквато и да е причина, трябва да покрият изискванията за влизане и престой спрямо граждани на страни извън ЕС. Това важи и за британци, които имат дом в ЕС. Професионалните квалификации на британските граждани не се признават автоматично в страните от ЕС, както беше преди.

Граждани на ЕС, които искат да се преместят за работа или дългосрочно пребиваване (над шест месеца) във Великобритания, ще трябва да покрият условията за миграция на британското правителство и да кандидатстват за виза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във