Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските продукти ще са с нови схеми за качество

Схемите целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион.

За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество, обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на уебинар на тема „Схеми за качество – възможност за общините в България“ с представители на Националното сдружение на общините.

"Схемите целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. Така се подчертава уникалността на даден регион и продукт. Така се стига и до повишаване на търсенето на определения продукт, което в голяма част води и до повишаване на доходите на земеделските производители“, обясни Събев. Той отбеляза и изключително високия интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за български селскостопански продукти.

Според зам. министъра темата със схемите за качество е многообхватна и за нейния успех е изключително важно всички заинтересовани страни, включително и местните власти, да участват активно.

Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай. Пред представителите на местната власт бяха посочени и български продукти, които имат потенциал за защита. Това са куртовски розов домат, смилянски фасул, еленски бут, различни видове мед и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във