Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските общини залагат на зелени проекти

В момента собствениците електромобили не заплащат такса за паркиране в синята и зелената зона, а също така за тях има и данъчни облекчения.

Иновациите настъпват - и в икономиката, и в живота ни. В редица български общини вече отдавна мислят и прилагат модерни зелени начини за управление, в т.ч. електронно управление, зарядни станции за електромобили - лични и на градския транспорт, и други. Финансирането е с бансови кредити или от европейски фондове. 

Община Хасково

е поредната, която ще изгради зарядна станция за електрически автобуси на обществения транспорт, съобщиха от общината. 
Първата копка вече е факт. Екологичните возила за градския транспорт ще бъдат доставени след избор на доставчик по проекта, който е за около 6 млн. лева, обяви кметът Станислав Дечев.
Голямата цел е подобряване на качеството на атмосферния въздух в общината чрез намаляване на използването на автомобили с двигатели с вътрешно горене и съответно снижаването на емисиите от фини прахови частици.
В проекта се предвижда доставката на пет електробуса. Те ще бъдат обслужвани от пет бавнозарядни и една бързозарядна станция на територията на депото на общинското дружество "Тролейбусен транспорт". 
След пет години зарядните станции ще могат да бъдат използвани и за е-автомобили на частни лица и фирми.

Първата зарядна станция по сключения тази година Меморандум за изграждане на публична мрежа от подобни устройства между

Община Бургас

и Eldrive е инсталирана и пусната в експлоатация, съобщиха от общината.

Тя е първата от общо петдесет, които партньорите са се договорили да бъдат изградени до края на следващата година. Устройството позволява зареждане на масовите модели електромобили за време под един час.

Осигуряването на зарядните устройства е част от политиката на Община Бургас да насърчи използването на електромобили и екологичен транспорт. В момента собствениците им не заплащат такса за паркиране в синята и зелената зона, а също така за тях има и данъчни облекчения. Скоро по улиците на Община Бургас ще излязат още 56 електробуса, които ще обслужват маршрутите на градския транспорт.

Финансирането е по проект  "Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда - Южна България", осигурено от Фонд за устойчиви градове и "Обединена българска банка" АД.

Общо 738 потребители са се възползвали от безплатните зарядни станции за е-автомобили, осигурени от

Община Варна

и обслужвани от ОП „Общински паркинги и синя зона“. Зареждането от всички 22 станции и паркирането в „синята зона“ са безплатни за собствениците на електрически автомобили.

Зарядните станции са част от Проект „Транш №2: Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили”, финансиран от Европейска банка за възстановяване и развитие. С инвестицията Община Варна иска да стимулира използването на екологични превозни средства и като следствие от това подобряване на чистотата на въздуха. Проектът включва още  система  за цялостен мониторинг и управление на мрежата, с различни права на достъп и функции за отделните администратори; мобилни приложения за iOS и Android за зареждане на елекромобил идруги. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във