Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българските и германските фермери ще търсят общо решение за новите екоизисквания

България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики. За това се договориха зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева и Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери.

Кръстева подчерта, че в бъдещата Обща селскостопанска политика се акцентира върху опазването на околната среда. Досегашните зелени директни плащания влизат в така наречената условност за получаване на директни плащания и следва новите еко схеми да надграждат сегашното ниво. Двамата се обединиха около мнението, че новите зелени изисквания не трябва да създават затруднение за фермерите, за да са атрактивни за прилагане. Както е известно в предложението на ЕК за регламент, новите екологични практики са задължителни за държавите членки, но доброволни за земеделските стопани.

Българският зам.-министър изтъкна и важността от запазване на преходната национална помощ след 2020 г. и увеличаване на бюджета за обвързана подкрепа, като по този начин ще се поддържа стабилност в подкрепата на земеделските стопани.  Йоахим Руквид подчерта, че настояват за 2-годишен преходен период със запазване на същите правила и схеми

Вергиния Кръстева  проведе среща и с Герхард Шветйе, президент на Селскостопанската камара на Федерална провинция Долна Саксония в Хановер. Двамата се договориха за обмен на опит в областта на селското стопанство.

„На прага на новата Обща селскостопанска политика, трансферът на знания трябва да работи на добро ниво. България и Германия  имат много допирни точки в областта на земеделието и бихме взаимствали от Вас добри практики чрез обучение на наши експерти“, каза заместник-министър Кръстева. От своя страна Герхард Шветйе запозна зам.-министър Кръстева със структурата и функциите на Земеделската камара и изрази готовност за съвместна работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във