Банкеръ Daily

Десислава Танева

Българските храни са достатъчно качествени за нуждите на туризма

Нашите фермери работят от няколко години много добре с хотелиерите и гарантираме, че в България има достатъчно качествени и произведени по държавни стандарти продукти, достатъчна свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление, да го предложи като български стандарт по нашето Черноморие за наши и чужди туристи. Това обяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, на който участваха още министрите на икономиката Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова, представител на голям хипермаркет и ръководителят на проекта за директна работа с нея на производителите на плодове и зеленчуци Георги Гърневски.

Тя подкрепи платформата "Преоткрий България", която ще стартира на 1 юни и ще предложи на българския потребител една възможна, отлична почивка на море или на Балкан при най-дори условия, при гарантирани здравни и хранителни стандарти.

Земеделското министерство в лицето на Българската агенция по безопасност на храните поема отговорността за контрола върху този доброволен стандарт, за да гарантира, че българският потребител, който избере да почива през платформата "Преоткрий България" наистина да получи този стандарт, който тя гарантира.

"Надявам се, че и хотелиерите ще открият в това възможността да върнат обратно българските си клиенти", каза Танева. 

От страна на бизнеса бе подчертано, че проектът не е подкрепен в неговата финална фаза от страна на правителството, а е работено съвместно от няколко седмици, за което те благодариха на всички ангажирани в процеса - в лицето на тримата ресорни министри и на премиера.

Междувременно Народното събрание прие на второ четене изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига. Целта е да се гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите. Чрез новия закон ще се премахнат различията в регулаторната уредба и регистрационните режими на търговските обекти.

Законопроектът установява единна законодателна рамка, която регламентира конкретно компетентните органи, които провеждат политиката , официалния контрол върху елементите на агрохранителната верига и органът, извършващ оценката на риска по агрохранителната верига. Включени са и мерките, предприемани при кризи и извънредни ситуации по агрохранителната верига и финансирането на дейности, свързани с официалния контрол по агрохранителната верига.

Facebook logo
Бъдете с нас и във