Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският вариант на закона "Магнитски" е от Министерството на правосъдието

Текстът, известен като български вариант на закона "Магнитски", е разработен от Министерството на правосъдието. В работата по него са участвали МВР, Министерството на финансите,  Комисията за финансов надзор, БНБ и няколко други институции. Това каза заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на изслушване в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Една година след случая "Магнитски" ние имаме законова празнота по казуса. Няма закон, който да защити нашата икономика от подобни случаи, посочи министър Василев. Миналата година проблемът беше овладян, защото засегна сравнително малък брой фирми и хора, добави той.

За мен е важно да се изготви закон, който да е съобразен с конституцията и законите и в случай на санкции да има защита на икономката и на банковата система. В противен случай сме виждали как в страни от ЕС банки фалират, отбеляза Василев, давайки пример с фалита на латвийска банка.

По думите му имаме два вида санкции - европейски, в които участваме и ние, и други - външни. И двата вида трябва да са законово уредени. Иначе поемаме огромен риск за щети за нашата икономика или за финансовата ни система.

Работната група, подготвила текста известен като български вариант на закона "Магнитски", е сформирана с решение от 2018-та или 2019 година и после Министерският съвет е обновил състава й, каза още финансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във