Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРСКИЯТ ТЮТЮН ЗАМИРИСА НА ЧИНОВНИЧЕСКО ГНИЛО

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме ще внесе предложение в Министерски съвет промените в Правилника за прилагане на закона за тютюна и тютюневите изделия да влязат в сила от 1 януари 2002 година. Това стана ясно след срещата му с тютюнопроизводители от цялата страна. Промените в правилника, гласувани още от кабинета Костов, ощетяват производителите и поставят капан пред новия земеделски министър, алармираха през седмицата от Асоциацията на тютюнопроизводителите в България (АТБ).
Старото правителство прие без консултации със заинтересованите страни изменения в досега действащия правилник, с които се въвеждат по-високи качествени изисквания за изкупуването на тютюна от новата реколта. Мотивът бе синхронизация с нормативните уредби на Европейския съюз и с международните стандарти. При едролистния сорт Виржиния до миналата година листа с дължина над 20 см. бяха оценявани като първа класа. Според новите критерии, в категорията за най-добро качество от същия сорт ще попадат листа с дължина над 38 см. Несериозно е да се въвеждат нови правила, когато беритбата вече е започнала, твърдят от АТБ. Това се прави когато се залага, а не се прибира реколта. Средната изкупна цена за тютюн Виржиния за 2000 г. бе 2.57 лева. Завишените изисквания, ако се приложат в тазгодишната изкупна кампания на едролистните тютюни, ще намалят цената средно с около 56 ст. на килограм, сочат изчисленията на производителите.
Мисля, че е недопустимо да се въвеждат нови правила със задна дата, след като производители и търговци са се договорили вече при едни условия. Ето защо ще направя предложение правителството да отложи прилагането на гласуваните поправки на правилника до началото на следващата година и те да се вземат предвид при сключването на бъдещи договори, заяви пред в. БАНКЕРЪ министър Дикме.
Частниците търпят допълнителни загуби и от ниските минимални изкупни цени, които се определят не по пазарен принцип, а по административен ред, заявиха представители на браншовите организации в тютюнопроизводството. По сега действащата нормативна уредба разликата между реалната производствена цена и тази, на която се изкупува тютюнът, се покрива чрез премиране на производителите от държавния фонд Тютюн. Земеделците считат, че тази схема също е в тяхна вреда. Те ще предложат да се промени Законът за тютюна и тютюневите изделия така, че производителите да получават производствената цена, а държавата да компенсира търговците, ако желае да запази цените.
В България се внася повече едролистен тютюн, отколкото се произвежда, сочат данни на националната статистика. Седемдесет хиляди тона е квотата за износ в Европейския съюз, отпусната на страната. За миналата година производството ни обаче не надхвърля 30 000 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във