Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският енергиен холдинг дава 50 млн. лева за "Мини Марица-изток“

Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем от 50 милиона лева за функционирането на "Мини Марица-изток". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща със синдикатите. На извънредно заседание на браншовия съвет по минно дело за бъдещето на комплекса "Марица-изток" бе обсъдена съдбата на мините и държавната централа.

Отделно ще бъдат предоставени и 5 милиона лева за работниците и служителите от предприятието, за да се актуализират техните възнаграждения. 

България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. В комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната. В него се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица-изток“ и централата „Брикел“, посочи ресорният министър.

Темата беше обсъдена и по време на разговора на премиера Борисов с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в събота, като тогава се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във