Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският бизнес ще търси пазар в Камбоджа

Външният министър Екатерина Захариева обсъди с премиера на Камбоджа Самдех Техо Хун Сен развитието на търговските отношения между двете страни. 

"Има съществен интерес от страна на българския бизнес за развитие на търговските връзки с Камбоджа. Създаването на съвместна икономическа комисия ще даде тласък на този процес. Тя ще даде възможност на бизнесите от двете страни да започнат да търсят възможности за сътрудничество“, заяви Захариева. 

За 2018 г. стокообменът между България и Камбоджа възлиза на 6.2 млн. долара и отчита ръст от 12.7% спрямо 2017 г. Регистрирано е увеличение от 161.5% в българския износ, който възлиза на 3.4 млн. щ.д., при 1.3 млн. за 2017 г. 

Захариева даде официален обяд от името на премиера на Бойко Борисов в чест на Хун Сен. Двамата обсъдиха и въпроси от отношенията по линия на сътрудничеството между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Министър Захариева поздрави премиера Хун Сен за предстоящото през 2020 г. домакинство на Камбоджа на АСЕАН.

По-рано премиертът Бойко Борисов заяви по време на среща с Хун Сен, че енергийни специалисти от Камбоджа могат да се обучават у нас, защото имаме добре развит сектор. 

Официалното посещение на Хун Сен е първо на такова ниво за последните близо 40 години. Дипломатическите отношения са установени на 18 септември 1960 г. През 2020 г. България и Камбоджа ще отбележат 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения. Следващата година предстои Камбоджа официално да открие свое посолство в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във