Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският бизнес подкрепи закон срещу двойни стандарти при храните

 Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя инициативата на земеделските кооперации "Произведено в България" за изменение и допълнение на Закона за храните, за спиране на порочните практики на така наречените „двойни стандарти“ при храните.  Промените са подготвени в съответствие доклада, приет от Европейския парламент, в който официално се признава прилагането на двойни стандарти при храните от страна на големи производители и търговци, когато предлагат една и съща марка в западните страни и в по-новите членове на ЕС. 

„Разминаването в качеството се счита за нелоялна практика и производителите на подобни продукти ще понесат санкции в размер на 4% от годишния си оборот“, припомниха от Асоциацията. Целта на предлаганите промени в Закона за храните е да гарантират конкретно на българския потребител, че храната, която купува, ще бъде идентична на храната в страната, в която тя е произведена, поясниха от АИКБ.

Вчера 30 народни представители от левицата внесоха в Народното събрание предложение в промените в Закона за храните,  според което храните, които се внасят в България, ще трябва да имат официален сертификат, че са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. 

Предвижда се също всеки сертификат да се вписва в публичен национален регистър, който да се води от Българската агенция по безопасност на храните. В мотивите си вносителите обясняват, че въвеждането на сертификатите и на регистъра ще помогне също за изпълнението на една от препоръките на Европейския парламент за бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни за нелоялни търговски практики.

Производителите на храни на територията на България ще бъдат длъжни да произвеждат съгласно техническата документация на храната, чиято марка е регистрирана първа. Когато марката е регистрирана първо в България, а след това в други страни, сертификат няма да се изисква.

 

 

 

 

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във