Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският бизнес плаща най-скъп ток в Европа

Работодателските организации с писмо до Теменужка Петкова

Работодателските организации изпратиха писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което отчитат, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ за 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа. Според разчетите на бизнеса базовата цена за мегаватчас е достигнала 195,40 лв., при цени на офпик и пик – съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. Организациите подчертават, че това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишението е 3 пъти.

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ заявяват, че това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден. Системно от началото на 2019 г. или 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Според организациите като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.нар американски централи, каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна, се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа.

"Всъщност на пазара се случи това, за което предупреждавахме в медиите през последните седмици – при настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми", се казва още в писмото им до министъра на енергетиката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във