Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българският бизнес е срещу предложението на ЕК за минимална работна заплата

Радосвет Радев.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и до социалната министърка Деница Сачева, в което изразява несъгласие с предложеното от Европейската комисия въвеждане на минимална работна заплата. 

Европейската комисия предлага директива, която да гарантира, че работниците в Европейския съюз са защитени от адекватни минимални заплати, позволяващи достоен живот, където и да работят.

„Пpeдлoжeниeто зa aдeĸвaтни минимaлни зaплaти e вaжeн cигнaл, чe и в ĸpизиcни вpeмeнa дocтoйнcтвoтo нa тpyдa тpябвa дa бъдe cвeщeнo. Bидяxмe, чe зa твъpдe мнoгo xopa paбoтaтa вeчe нe ce oтплaщa. Paбoтницитe тpябвa дa имaт дocтъп дo aдeĸвaтни минимaлни зaплaти и дocтoeн жизнeн cтaндapт", каза председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в сряда, когато представи директивата.

Според Стопанската камара обаче това е ненужна мярка.

"Предстои Съветът на ЕС да обсъди предложението на Европейската комисия за приемане на рамкова директива на ЕС за минималните работни заплати и колективното договаряне. Заедно с BusinessEurope – най-представителната организация на бизнеса и работодателите на европейско равнище, на която БСК е единствен член от българска страна, заявяваме категорична позиция против минималните работни заплати и колективното трудово договаряне да бъдат регламентирани в ЕС посредством директива", се казва в писмото.

Според бизнеса всяка инициатива в ЕС относно минималните работни заплати трябва да зачита изцяло националната компетентност на отговорните държавни органи и автономността на социалните партньори по отношение определянето на заплатите – принцип, регламентиран по ясен и недвусмислен начин от Договора за функциониране на ЕС. ЕК декларира, че нейната цел е да подкрепи социалния диалог и колективното трудово договаряне в ЕС и че е намерила начин да защити автономията на националните социални партньори по отношение на преговорите за заплати. В действителност, приемането на направеното предложение би довело пряко до обратен негативен резултат, според Стопанската камара.

"Приемането на европейска директива сваля необходимата гарантирана защита на автономията на националните социални партньори по отношение на определянето на заплатите. Самото приемане на подобен правно обвързващ текст означава, че държавите-членки ще трябва да транспонират директивата на национално равнище и че Съдът на ЕС ще придобие компетентност по изцяло национални и браншови колективни договори. По този начин се накърнява основна характеристика на социалния диалог в Европа - независимото колективно договаряне между представителните организации на работниците и служителите, и работодателите", се казва още в писмото.

Друг аргумент според бизнеса е, че европейските предприятия са изправени пред безпрецедентно предизвикателство да оцелеят в ситуацията на криза, причинена от Covid-19. Вместо подпомагане на икономиката на ЕС за бързо и мащабно възстановяване, подобна директива на ЕС ще отслаби възможностите за запазване на заетостта в икономически депресивни райони и на най-уязвимите социални групи, както и повишаването на продуктивността.

"Механизмите за определяне на минималната работна заплата не следва да бъдат политизирани и използвани като инструмент на социалното подпомагане. Заплатата е предназначена да възмезди положения труд за получените резултати и качество, като е определено в Конституцията на Република България. Производителността на труда и подобряването на позицията на националното производство във веригите на стойността следва да бъдат основен двигател за увеличаване на заплатите", се посочва в документа.

Bъв вcичĸи дъpжaви члeнĸи нa EC cъщecтвyвaт минимaлни зaплaти. 21 дъpжaви имaт зaĸoнoвo ycтaнoвeни минимaлни paбoтни зaплaти, a в 6 дъpжaви члeнĸи (Дaния, Итaлия, Kипъp, Aвcтpия, Финлaндия и Швeция) зaщитaтa нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa ce ocигypявa изĸлючитeлнo oт ĸoлeĸтивни тpyдoви дoгoвopи. Според Еврокомисията обаче в пoвeчeтo дъpжaви члeнĸи paбoтницитe ca зaceгнaти oт нeдocтaтъчнa aдeĸвaтнocт и/или пpoпycĸи в пoĸpитиeтo нa зaщитaтa нa минимaлнaтa зaплaтa. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във