Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български телеком изгражда зони за безплатен Wi-Fi в общините

Брезово

Българският телеком Нетера спечели конкурсите по програмата на Европейската комисия WiFi4EU за изграждане на точки за достъп до безплатен интернет на обществени места на  още три общини – Балчик, Брезово и Бобошево. 

Телекомът вече завърши проекта в община Бобошево, където проектира, изгради и активира мрежа за достъп до Wi-Fi на площада пред общината, около спортния комплекс, на площадите пред кметствата на с. Слатино и с. Усойка, както и на две детски площадки – в с. Блажиево и на кръстовището в Бобошево. Покритите обществени зони са с обща площ от 43 469 кв.м. След изпълнението и на другите два проекта общата площ, на която Нетера ще осигури свързаност с интернет за посетителите и жителите на трите общини, ще достигне близо 100 000 кв.м.  

Проектът за община Балчик предвижда изграждане и активиране на мрежи в районите на крайбрежна алея, на площада пред мелницата и около комбинираното игрище в гр. Балчик, както и пред новата административна сграда на общината в Кранево и пред административната сграда на Такето в с. Оброчище. В община Брезово безплатен интернет ще има на централния площад, в парка, където ще бъдат обособени три зони (Парк Север, Парк Юг 1, Парк Юг 2) и в селата Свежен, Зелениково, Чоба, Стрелци, Пъдарско и Борец.

Чрез инициативата WiFi4EU Европейската комисия финансира изграждането на мрежи, чрез които гражданите и посетителите на ЕС да имат достъп до безплатен, висококачествен безжичен интернет на обществени места. Средствата се отпускат на общините, а те избират дружествата-изпълнители.

От 2019 г., когато стартира инициативата, българският телеком спечели конкурсите за изпълнител в редица общини, като вече успя да завърши проекта и да активира Wi-Fi мрежи на територията на общините Тополовград, Разград, Павел Баня, Бяла (Варненско), Макреш, Пазарджик, Бобошево, Тунджа и др.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във