Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български проект за градско развитие е отличен в конкурс на ЕК

Български проект, насърчаващ пътната безопасност и алтернативната градска мобилност, финансиран от управляваната от регионалното министерство  Програма „Дунав“ 2014-2020 г., бе отличен в конкурс на Европейската комисия. Всяка година институцията отличава проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират високи постижения и нови подходи в областта на регионалното развитие.

Проект CityWalk „За градска среда с отговорност към природата: Създаване на пешеходни градове в Дунавския регион“ е на обща стойност близо 2,3 мн. лв. и включва участници освен от България и от Словения, Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния, Чехия, Австрия, Сърбия. Страната ни беше представена от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и община Варна.

Над 5000 граждани на възраст между 7 и 85 години се включиха активно в дейностите по проекта. Те участваха в мероприятия за стимулиране на пешеходното придвижване в градски условия, колоезденето, сигурността на пешеходците, както и в измервания на трафика в различните части на града.

Близо 110 ученици и техните родители бяха обучени за безопасно движение, запознаване с уличните знаци, пешеходните пътеки и светофарите. Участниците имаха възможността да тестват уличния трафик и да се справят с опасностите. В реална среда те се научиха да реагират на поведението на другите участници в движението. Това са умения и компетенции, които помагат на хората да живеят в един град и да участват в градския живот заедно, като спазват правилата за безопасността на движение, което допринася за намаляване на инцидентите.

По проекта на ключови кръстовища във Варна с помощта на камера бяха измерени автомобилният поток, човешкият поток и броят на колоездачите и бе направен анализ на интензивността им. Данните помогнаха на местната администрация да приложи интелигенти решения за управление на преминаването на различните участници в движението. В морската ни столица бе организиран и ден без автомобили.

Като част дейностите по проекта бе проведено социологическо изследване сред 200 жители на града, които оцениха настоящата пешеходна инфраструктура и споделиха своето виждане какво трябва да се направи, за да се стимулира придвижването пеша. Един от анализите на резултатите от допитването сочи, че хората в града предпочитат да се разхождат в малки зони, защото така се чувстват в по-голяма безопасност.

По проекта бяха организирани спортни занимания в центъра на Варна, включващи пешеходни състезания и колоездене. Участниците получиха над 500 награди, сред които и два велосипеда.

Проектът CityWalk бе избран за най-успешен измежду подадените 199 заявления за участие в европейския конкурс и награден поради високата степен на иновативност, комплексност на дейностите и партньорството в категория „Изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени“.  Благодарение на постигнатите резултати се очаква той да бъде надграден чрез разработване на нов – CityWalk 2.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във